3 знака, че не сте толкова богати, колкото си мислите

3 знака, че не сте толкова богати, колкото си мислите
Източник: Istock/Guliver

Да бъдеш "богат" може да бъде доста разтегливо понятие. Обикновено, когато мислим за богати хора, си представяме яхти, луксозни дрехи и имения. Макар че тези символи могат да се считат за идеален статут, притежаването на богатство може да бъде и доста просто - това, което притежавате, минус това, което дължите.

Дори и да си мислите, че сте богати, ето няколко признака, които могат да ви разколебаят.

1. Имате финансови задължения

Многото задължения, ипотечен кредит или друг дълг, който все още изплащате, могат да попречат на способността ви да постигнете положителна нетна стойност. И все пак, някои задължения могат да помогнат за увеличаване на нетната ви стойност с течение на времето - като взимане на студентски заем, например.

2. Нямате допълнителен пенсионен фонд

Ако сте спестявали за пенсиониране, може да сте на път да станете милионер на 65-годишна възраст. В някои страни пенсионните фондове са точно толкова важни, колкото и взимането на заплата към днешна дата. В зависимост от сумата, която сте избрали да внасяте месечно, имате възможност да си гарантирате спокойни старини.

3. Харчите повече, отколкото изкарвате

Както казахме, наличието на висока нетна стойност означава повече активи, отколкото пасиви. Дори и да нямате дълг, без да увеличавате активите си, може да намалите нетната стойност. Експертите предлагат схемата 50/30/20 като най-успешна за бюджета ви - 50% от приходите си отделяйте за наем и комунални сметки, 30% за забавление и странични разходи и 20% за изплащане на дълг (в случай, че нямате – за спестяване).

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.