5 грешки, които всеки допуска в автобиографията си


5 грешки, които всеки допуска в автобиографията си
Снимка: iStock/Guliver

7159

Разбира се, една грешка надали ще убие шансовете ви за интервю, но определено е във ваш интерес да имате колкото се може по-добра автобиография. Когато търсите работа, доброто представяне може да ви отведе директно на стола за интервюта. Ето защо днес ще ви кажем кои са „традиционните” грешки, които хората допускат, пишейки CV-тата си.

1. Твърде кратка автобиография

Вероятно сте чули съвета, че автобиографията трябва да бъде една страница, за да е максимално прегледна и опростена. Оказва се, че работодателите са 2 пъти по-склонни да предпочетат кандидати с двустранни автобиографии пред „телеграма”, особено ако се касае за длъжност на средното и над средното ниво.

2. Включване на обобщение

Автобиографиите тип „разказ”, в които се споменава в свободен текст постиженията и местоработите ви, отдавна са отживелица. Много мениджъри са затрупани от работа и имат наистина само няколко секунди, за да прегледат автобиографията ви и да решат дали ще преминете на следващото ниво. В повечето случаи те имат склонност да разгледат само секцията за трудов стаж, за да видят какво е направил някой, в кои отрасли, компании и т.н. Най-добрата стратегия е да споменете компанията, длъжността си и след това да изредите основните си задължения – за препоръчване в „списък” с тирета и подточки.

3. Опити за оригиналност

Автобиографиите, които имат включени изображения, графики и таблици и приличат повече на презентация, могат да ви костват интервюто. Разбира се, има малък шанс този тип оригинално мислене да работи в сферата на графичния дизайн и творческите професии, но за всички останали отрасли не си струва перспективата да бъдете отхвърлени.

4. Следване на шаблони

Няма нищо по-неприятно за един работодател от това да види кандидат с шаблонна автобиография или мотивационно писмо, свалена от интернет, единствено с променени имена. Това изглежда лениво и непрофесионално.

5. Функционалност вместо хронологичност

Може да се изкушите да създадете автобиография, която се фокусира върху функциите ви на определени длъжности, вместо да следване обратен хронологичен ред. Това е голяма грешка, затова се придържайте към стандарта – от последната позиция към първата.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички