В Германия изпробват 5-часов работен ден

В Германия изпробват 5-часов работен ден
Източник: iStock

Германска компания изпробва 5-часов работен ден, при който служителите проверяват електронна поща само два пъти и кратките разговори между колеги са забранени, съобщава Business Insider. Има уловка - служителите трябва да се откажат от телефоните си.

Rheingans Digital Enabler е консултантска фирма със седалище в Германия, която е иноватор в планирането. Малко компании предлагат много гъвкаво работно време дори и в Германия.

Главният директор на компанията Ласе Рейнганс заяви, че изпробва по-кратък работен ден, за да си осигури повече време с децата си. Той прилага своята формула върху работния процес на служителите си, за да им гарантира баланс между личен и професионален живот - основна причина за психичното здраве, според последните изследвания.

Но за да се гарантира, че компанията му може да работи със същата ефективност в по-малък срок, служителите на Rheingans са длъжни да оставят телефона настрани си и да сведат кратките разговори до минимум. Работниците проверяват само имейлите на фирмата два пъти на ден, а срещите обикновено са 15 минути или по-кратки.

Според мениджърския екип на компанията, концентрираната работа в по-малко часове, помага за намаляване на т.нар. бърнаут (burnout) или прегряването от работа. Различни проучвания пък показват, че ограничаването на използването на телефона може да увеличи производителността.

Екипът се позовава на изследване на университета в Остин, Тексас от 2017 г., което установява, че хората имат емоционална привързаност към телефоните си, поради което те могат да бъдат по-разсейващи от другите ежедневни предмети в обкръжението ни.

Прекалено многото работа също може да има пагубно въздействие върху тялото ви. Сахар Юсеф, когнитивен невролог, който се консултира с компаниите как да повишат производителността, заяви, че преминаването в 22 часа без сън има същите биологични въздействия, както и 0,08 промила алкохол в кръвта. Правенето на почивки и поддържането на стабилно ниво на глюкоза в кръвта (т.е. закуска) помага за по-добра ефективност на работния процес.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.