Домовете на бъдещето, които съчетават природа и модерни технологии


Домовете на бъдещето, които съчетават природа и модерни технологии
Снимка: Europroperty

5568

През последните години жилищният пазар в България е в страхотна форма – навсякъде изникват нови сгради, а заради ниските лихви по ипотеки все повече хора си купуват собствени домове. Постепенно пазарът "узря" – купувачите вече търсят качествени имоти на хубави места, разполагащи със сериозни удобства.

В София хората са изтощени от напрегнатото ежедневие и динамиката на големия град. Те искат да бъдат близо до природата, но без да се отказват от технологиите и удобствата, които са неизменна част от живота им.

Именно това предлага най-новият жилищен проект на Europroperty, наречен FOHAR. Новият комплекс в полите на Витоша, чието изграждане започва в близките месеци, дава възможност на българската столица да навлезе в бързо развиващия се по света сегмент на смарт жилищата.

Освен че се помни лесно, името му е символична връзка между миналото и бъдещето, тъй като се намира на мястото на бившия държавен завод за фотохартия "ФОХАР".

Комплексът предлага висок клас жилища на достъпни цени (около 1000 евро/кв. м, ако бъдат купени "на зелено"). Във FOHAR купувачите ще открият т.нар. "умни домове", оборудвани с множество нови технологии. Почти всичко в тях – отоплението, осветлението, климатизацията, вратите и прозорците – може да се управлява дистанционно през смартфона.

Смарт жилищата са оборудвани с подходящо окабеляване и инфраструктура, така че и в бъдеще да могат да се добавят всякакви нови технологии и решения, спрямо индивидуалните нужди на собственика им.

Комплексът е с много добра локация, като осигурява впечатляваща гледка както към града, така и към планината. FOHAR е разположен на просторен парцел от 45 дка на главния път между Бояна и Драгалевци, на 15 минути от центъра на София, със собствена спирка на градския транспорт.

Инфраструктурата му ще отговаря на всички нужди на бъдещите обитатели – зелени площи, детски площадки, ресторант, фитнес, басейн, охрана, поддръжка на имотите. "Бъдещите собственици могат да водят един много по-спокоен, балансиран и здравословен начин на живот", каза Евгения Диканска, изпълнителен директор на Europroperty.

Подобен е замисълът и на архитектурното студио, което е вложило около 2 години в дейностите, свързани с проектирането на FOHAR. "Целта ни беше да използваме природата наоколо, комплексът да бъде рамка на пейзажа. Градоустройствената идея е още с влизането в комплекса да се разгърне панорама към града, която да не бъде препречвана от сгради. Движейки се между сградите, има и красива гледка към планината", обясни арх. Атанас Панов от проектантите "ЛП Арх".

Освен добрата пространствена визия и усещане, по този начин се създават условия и за естествена вентилация и проветрение. "Опитахме се да използваме архитектурата, за да подчертаем предимствата на мястото, така че всеки, който се движи из комплекса да се чувства като в култивиран парк, който е продължение на естествения природен парк "Витоша". Съчетавайки функция, архитектура, дизайн и природна красота, комплексът създава напълно различно усещане от това в градската среда, добави арх. Панов.

Чистият въздух и спокойствието са гарантирани, тъй като паркингите са изцяло подземни. "Във FOHAR има само пешеходни зони. Коли на повърхността няма, те са под земята. Има паркове, зеленина и красиви гледки, които сливат планината с града", каза опитният предприемач Христо Чепишев, който е управляващ партньор в Europroperty.

Сградите и жилищата са с удобно вътрешно разпределение (общите части са минимални), а за изграждането им са използвани материали от най-високо качество. "Умните домове" разполагат с панорамни прозорци и тавани, високи почти 3 метра. "Прозорците от пода до тавана ще създават страхотно усещане", посочи арх. Ивайло Игнатoв от "ЛП Арх".

"В столицата на България – един все по-забързан, шумен и динамичен град, възможността да се прибираш в дом, който е в полите на Витоша, ограден е със зеленина и чист въздух и разполага с невероятна гледка, дава възможност за устойчив и здравословен живот", подчерта Бистра Друмева, мениджър "Маркетинг и продажби" в Europroperty.

"FOHAR е добра и умна инвестиция, ориентирана към младите хора и семейства, които ценят качеството си на живот и знаят в какво искат да вложат парите си", добави Друмева.

За да покаже най-добре възможностите на иновативните жилища, инвеститорът представи една "умна стая" в центъра на София. Тя се намира на площад "Света Неделя" до събота (18.05) и всеки желаещ може лично да се убеди в предимствата на този "умен дом".

Очаквайте утре в Expert.bg интервю с водещите лица на Europroperty: Христо Чепишев, Евгения Диканска и Бистра Друмева.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички

Най-четени новини


виж всички