Експерт: Пазарът на имоти е стабилен, няма ценови балон

Експерт: Пазарът на имоти е стабилен, няма ценови балон
Източник: БГНЕС

Жилищният пазар в София и в страната е изключително активен и стабилен. Увеличеното търсене не само увеличи цената на жилищните имоти, но и даде увереност на предприемачите да инвестират в мащабни жилищни проекти, което от своя страна увеличи предлагането. Това заяви Евгения Диканска, изпълнителен директор на Europroperty, пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ в момента се наблюдава забавяне в ръста на цените на жилища.

“Това не означава спад, а по-скоро пазарът навлиза в една по-зряла и по-стабилна фаза. В София се строи изключително интензивно, разрешителните за строеж са много на брой, но въпреки това жилищното строителство като процент от БВП е на сравнително ниски нива в сравнение с тези в други страни на Европа, което е индикатор, че инвестициите в нови жилища ще продължат да се ускоряват до 2021 г.", прогнозира Евгения Диканска.

Според нея засиленото търсене на апартаменти е част от пазарната активност в сектора на недвижимите имоти.

Диканска е категорична, че за ценови балон още не може да се говори, въпреки че цените на жилищата в София са с 40% надценени спрямо нивото на доходите. Тя напомни, че в същото време те не са достигнали нивата на надценка преди кризата от 2007-2008 година.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.