Китай ще подари на Беларус нов стадион за 180 млн. евро

Китай ще подари на Беларус нов стадион за 180 млн. евро
Източник: Football Federation of Belarus

Китай ще построи нов футболен стадион и басейн за състезания в столицата на Беларус Минск за своя сметка. Това съобщи беларуският президент Александър Лукашенко, разкривайки, че Пекин ще вложи 180 млн. долара в проекта.

Стадионът ще бъде с капацитет от 33 000 седящи места и ще бъде изграден в близост до съществуващия стадион "Трактор" в източната част на Минск, пише Emerging Europe.

Лукашенко обяви, че строителството на двете съоръжения ще започне през 2020 г. и ще бъде завършено до 2023 г. Беларуският президент е получил гаранции за реализация на проектите, при срещата с китайския му колега Си Дзинпин по-рано тази година.

"Изграждането на подобни спортни съоръжения в Минск в контекста на сътрудничество между Беларус и Китай е безпрецедентно и би трябвало да бъде пример за други проекти в бъдеще", каза Лукашенко пред местни медии.

По думите му съоръженията трябва да бъдат изградени колкото е възможно най-скоро, тъй като белларуските власти не трябва да затрудняват излишно китайците, които изцяло финансират проекта.

Беларус се е обърнал и към други страни за финансирането на инициативата.

Китайската оферта за изграждане на стадион и басейн идва, след като страната наскоро предостави на Беларус икономическа помощ и заеми на стойност 300 млн. долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.