Предстои ли бум в работата на ЧСИ-тата?


Предстои ли бум в работата на ЧСИ-тата?
Снимка: iStock

17135

Адвокат Христо Расташки разполага с богат практически опит в сферата на банковото, вещното и застрахователното право. Той е възпитаник на Нов български университет, където завършва специалност „Право“ с отличен успех.

Господин Расташки ще ни разкаже повече за работата на съдебните изпълнители, техните функции, както и дали има шанс при обжалване на изпълнение на ЧСИ.

1. Здравейте, адвокат Расташки. Нека започнем с това да обясним на хората какво представляват частните съдебни изпълнители и какви са техните функции?

- Здравейте, функцията на ЧСИ е обяснена в чл. 2 ал. 1 от Закона за частните съдебни изпълнители – „ Частен съдебен изпълнител е лице, на което държавата възлага принудително изпълнение на частни притезания“.

Тоест ЧСИ (частният съдебен изпълнител) ръководи изпълнителния процес по граждански дела. Това е механизмът за осъществяване на изпълнителните основания, които най-често са влезлите в сила съдебни решения.

Ако има съдебно решение, което не се изпълнява, неговото принудително изпълнение следва ще се осъществи посредством ЧСИ (частен съдебен изпълнител) или съответно ДСИ (държавен съдебен изпълнител).

2. Защо думата "частен съдебен изпълнител" е толкова напоена с негативизъм сред хората?

- По мое мнение, негативизмът идва от това, че хората свързват ЧСИ с принудителни изпълнителни действия върху своя патримониум.

Трябва да знаем, че съдебните изпълнители имат широки права, във връзка с функциите, които изпълняват. При нужда, дори органите на МВР са задължени да им съдействат по принудително изпълнение на съдебни решения.

Проблемът идва от фундаменталната липса на вяра в институциите, която е оправдано явление в нашата държава. Никой от участниците в изпълнението не си задава въпроса, дали всички извършвани действия са законосъобразни.

Много често длъжниците са лишени от своето конституционно право на защита в изпълнителния процес.

3. На фона на очакваното рязко повишаване на лихвите по ипотечните кредити, очаква ли се бум в работата на ЧСИ-тата?

- Разбира се, че се очаква повишена дейност на съдебните изпълнители. Те процъфтяват по време на рецесия. При увеличение на лихвите по кредитите, платежоспособността на гражданите намалява.

От тук следват и принудителни действия по удовлетворяване на неизплатените кредити, изразяващи се в публична продан на ипотекираните имоти.

При такива условия на икономиката, канторите на частните съдебни изпълнители се затрупват с дела по банкови притезания, точно както се случи през 2008 - 2010 г.

4. Вие се занимавате с обжалване на действия на съдия изпълнители - често ли идват хора с такива оплаквания при вас?

- Оплакванията от действия на частните съдебни изпълнители са нормално и задължително явление. Всеки правен субект, засегнат от неправомерно или незаконосъобразно принудително изпълнение, би потърсил юридическа помощ.

Актовете на ЧСИ подлежат на обжалване пред Окръжният съд по мястото на изпълнението, както е описано в чл. 435 – чл. 438 от Гражданския процесуален кодекс.

Срокът за обжалване е двуседмичен и тече от момента на извършване на действието или от деня на съобщението.

5. Има ли смисъл да потърсим адвокатска помощ в случай на неправомерно действие на частен съдебен изпълнител?

- Гражданите следва да търсят юридическа помощ и да се доверят на опитен адвокат още в момента, в който узнаят, че срещу тях се води изпълнително дело или дело за собственост на имот.

Важно е да се реагира адекватно и да се изгради защитна стратегия, с която да се ограничат възможните загуби от вече стартиралото принудително изпълнение.

Във всеки един случай има смисъл от правна помощ, тъй като шанса за успех при обжалване на незаконосъобразните актове на ЧСИ е висок.

Когато се изпълняват съдебни решения, сме свидетели на злоупотреби с изкуствено завишаване на такси и хонорари по изпълнителни дела, чрез което вземанията на кредиторите значително набъбват по размер.

Друга често срещана хипотеза е насочване на принудителното изпълнение върху несеквестируемо имущество или несеквестируем доход. Несеквестируемите вещи са описани подробно в чл. 444 от Гражданския процесуален кодекс, а доходите в чл. 446. Те не подлежат на принудително изпълнение.

6. Повече хора ли търсят правата си в следствие на решения на съдебни изпълнители в сравнение с преди - какви са вашите наблюдения?

- По мое мнение, хората, които търсят защита се увеличават. Това е нормално следствие от нарастването на изпълнителните дела. Недоверието към частните съдебни изпълнители се оказва по-силно от недоверието в съдебните институции в страната ни.

Хората са наясно с тромавия и бавен съдебен процес, но при изпълнителните дела, това често е в тяхна полза. Когато един правен субект е подложен на принудително изпълнение, той няма друг избор, освен да потърси правата си по съдебен ред.

7. Какви са основните ви съвети към хора, които искат да обжалват решения на ЧСИ-та?

- Бих могъл да дам много съвети на гражданите, срещу които се води изпълнително дело. Най-важните от тях са да следят за незаконосъобразни действия на съдебните изпълнители и в частност за принудително изпълнение, насочено срещу несеквестируеми вещи или несеквестируем доход.

Длъжниците трябва да знаят, че не може да се насочва изпълнение срещу жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него.

Също така не може да се насочи принудително изпълнение срещу трудово възнаграждение или пенсия, които са под размера на минималната работна заплата.

Длъжниците по изпълнителни дела трябва своевременно да потърсят правна помощ от опитен адвокат в София, за да могат адекватно да защитят правата си в процеса на принудителното изпълнение.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички