Продават евтино апартаменти и офиси на длъжници по морето


Продават евтино апартаменти и офиси на длъжници по морето
Снимка: Bulgarian Properties

13960

22 активни търга за публична продан на морски имоти е обявила НАП-Бургас, след като въпреки положените усилия не е успяла да накара фирми с големи задължения да започнат да изплащат дължимото към държавната хазна. Офертите са една от друга по-съблазнителни заради атрактивните цени, които на места достигат до 399 лв. на кв. метър, пише в. "24 часа".

Точно такъв е случаят с тристаен апартамент от 106 кв. метра в луксозен хотелски комплекс от затворен тип на Елените. Апартаментът е с начална тръжна цена 42 500 лв. и колкото и да наддават участниците в търга, пак ще са на светлинни години от настоящите реални пазарни цени.

За публична продан са обявени десетки апартаменти, офиси и магазини на длъжници в Слънчев бряг. Една от най-ниските оферти е за стая от 18 кв. м плюс баня и тоалетна, която НАП пуска с начална тръжна цена от 9750 лв. – т.е. 428 лв./кв. м, показа справка в сайта на приходното ведомство. Там е записано, че крайният срок за приемане на оферти приключва в четвъртък – 17 октомври.

"Между 400 и 600 лв. е началната тръжна цена за недвижимите имоти в Слънчев бряг, които дирекция "Събирания" към териториалната дирекция на НАП е обявила на търг. Има апартаменти, офиси и магазини както в централната част на курорта, така и в зона "Запад", коментира пред "24 часа" главният експерт и пиар на НАП в Бургас Христо Узунов.

Той дава пример с апартамент в центъра на курорта, обявен за 563 лв. на кв. метър, двустаен от 42 кв. метра за 18 000 лв., студио от 21 кв. метра за 11 200 лв.

Поне двойно по-скъпо се предлагат имоти със сходни характеристики на пазара за недвижимости, макар отливът на руснаци през последните години и последвалите вторични продажби да доведоха до спад на цените.

Друга причина за поевтиняването е и съществуващата такса поддръжка в затворените комплекси, отбелязват брокери. Но въпреки тези фактори цените за студио в Слънчев бряг започват от 15 000 евро, като в най-луксозните хотели на метри от морето цената на обзаведен двустаен апартамент може да надхвърли и 2000 евро за квадрат.

Такива оферти и в момента се предлагат за сравнително нов и луксозен комплекс от средиземноморски тип в Слънчев бряг, показа репортерска проверка.

Ниските цените на имотите, които НАП разпродава, се дължат на факта, че за повечето от тях това е втора тръжна процедура. При първата купувачи не са се явили.

Всяка тръжна процедура се състои от 3 стъпки, като с всяка следваща цените падат, обясняват експерти. Ако няма купувач на първа стъпка, при втората цената на имота вече е 70% от първоначално обявената, а на трета стъпка пада на 50%.

При втора тръжна процедура пък задължително се започва с малко по-ниска цена от последно достигнатата. Така даден имот може да поевтинее с повече от половината си първоначална стойност, а това вероятно е една от причините потенциални купувачи да изчакват, вместо да се явяват още на първия търг.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички