Продажбите на луксозни имоти се увеличават в световен мащаб


Продажбите на луксозни имоти се увеличават в световен мащаб
Снимка: Unique Estates

4068

Световният пазар на луксозни имоти отбелязва солиден ръст в продажбите. Това сочи нов анализ на международната мрежа от боркери Christie’s International Real Estate, която си сътрудничи с българската консултантска компания за имоти в луксозния сегмент Unique Estates.

Въпреки лекия застой на пазара в някои страни, през 2017 г. и в началото на 2018 г. се забелязва цялостен ръст от 11% на продажбите на висок клас имоти в световен мащаб. Увеличената активност в луксозния сегмент е в резултат на бързото развитие на глобалната икономика, ниските лихви по банковите депозити, както и нарастващото доверие на клиента в експертното мнение на консултантските компании за недвижими имоти.

Благоприятните икономически условия обуславят повишен интерес към луксозния пазар на имоти, но тенденцията за несъответствие между търсенето и предлагането на имоти във високия сегмент, характерна у нас, се наблюдава и на международно ниво. От своя страна, това явление води до по-голяма активност от страна на заинтересованите купувачи и ускорява сключването на сделки. Специалистите посочват, че ако през 2016 г. обичайното време за осъществяване на продажба на луксозен имот е 220 дни, през 2017 г. то спада на 190 дни, заради засилената конкуренция между представители от различни демографски групи, чийто доход и начин на живот традиционно се различават.

„В синхрон с напредъка на икономиката и продажбата на жилища, луксозният имотен пазар у нас също отбеляза динамична година. Високият сегмент в България се развива все по-бързо, следвайки световните стандарти за качество на обслужване и ексклузивност на предлаганите имоти. Аналогично на международните тенденции, през 2017 г., както и в първите месеци на 2018 г., интересът към луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Освен икономическите фактори, които оказват силно влияние върху луксозния пазар на недвижими имоти, през 2017 г. политическите явления, характерни за различните страни, също въздействат на продажбите. Политическа нестабилност, политизация на имуществената собственост и заплаха от тероризъм са сред факторите, върху които чуждестранните клиенти най-често се фокусират при инвестиция в луксозен имот. Все пак, въпреки нарастващото влияние на политическата обстановка на отделните пазари, цялостният интерес към луксозни имоти в световен мащаб продължава да расте.

В международен план, Виктория, столицата на Британска Колумбия, е пазарът, в който се отчита най-голяма активност при сделките с висок клас имоти на първичния жилищен пазар, като средното време за луксозна продажба е само 32 дни. На вторичния пазар на луксозни имоти пък най-голям е интересът към жилища в град Санта Фе в Ню Мексико, където ръстът на броя сделки през 2017 г. спрямо 2016 г. е 18%.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички