БФБ завърши без изненада. SOFIX затвори на ниво от 482.92 пункта


БФБ завърши без изненада. SOFIX затвори на ниво от 482.92 пункта
Снимка: Thinkstock

2199

Последният ден от месеца на Българска фондова борса (БФБ) завърши без изненади в познатото ни бавно темпо. Основните борсови измерители успяха да запишат леки ръстове в рамките на девет десети от процента. Индексът на сините чипове SOFIX затвори сесията на ниво от 482.92 пункта.

На челно място в търговията днес застава фармацевтичната компания „Софарма” АД, чиято пазарна оценка се понижава с 1.62% до ниво от 3.10 лева за една акция.

С ръстове от около 2% деня завършиха емисиите на „Спиди” АД, „Индустриален холдинг България” АД и „Холдинг Варна” АД, а с 4.94% нараства стойността на акциите на „Кораборемонтен завод Одесос” АД.

В сегмента за компенсаторни инструменти компенсаторните записи и земеделските бонове поскъпнаха до нива от съответно 38 и 63.2 стотинки за лев номинал.

Европейските и щатските капиталови пазари заемат доста предпазлива позиция днес и записват понижение в следствие на спадовете на китайската борса, както и на напрежението около гръцката дългова криза.

Интерес за инвеститорите на БФБ през следващата седмица ще представляват продължаващите редовни общи събрания на акционерите на компаниите на Българска фондова борса, на които ще се разпределя финансовия резултат за миналата 2014 година. Във вторник събрание ще проведат акционерите на куриерската компания „Спиди” АД, а в четвъртък тези на „Елхим Искра” АД и „Фазерлес” АД. В петък ще бъдат събранията на „Хидравлични елементи и системи” АД и „Актив Пропъртис” АДСИЦ.

Въпреки финансовите отчети, излезли по-рано през годината, а сега и общите събрания на компаниите интересът към родния капиталов пазар не се завръща, нито от страна на българските, нито от страна на международните инвеститори.

Във вторник Националният статистически институт (НСИ) ще ни предостави данни за цените на производител в услугите за първото тримесечие на годината, а в петък ще видим статистиката за заетостта и отработените човекочасове, брутния вътрешен продукт и производителността на труда също за първите три месеца от 2015 година. От Българска народна банка ще публикуват дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция за май.

На международните пазари в края на седмицата ще излязат данните за заетостта в САЩ, които са от първостепенно значение за определяне на паричната политика на Федералния резерв. Именно щедрата политика на най-големите централни банки е определяща за ръстовете на борсовите пазари и краят на „евтините” пари може да се окаже и причина за стартиране на обратното движение.

http://www.bulltrend-bg.com/

 

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички