Червен край за БФБ през тази седмица


Червен край за БФБ през тази седмица
Снимка: Getty Images

2008

Оборотът на Българска фондова борса днес достигна малко над 1 млн. лева, но 90% от тази сума бе реализирана в сегмента за облигации. Индексите на родния капиталов пазар затвориха на отрицателна територия с понижения до три десети от процента.

Сред позициите с оборот от над 10 хил. лева днес слаби понижения под един процент записаха акциите "Химимпорт" АД, "Централна кооперативна банка" АД и "Елана агрокредит" АД, а акциите на "Агрия груп холдинг" АД остават без промяна на цена от 11.50 лева.

На пазара за компенсаторни инструменти най-активно се търгуваха земеделските бонове, които отстъпиха до цена от 60 стотинки за лев номинал, а компенсаторните записи леко се повишават до 41.2 стотинки за брой.

Европейските фондови борси изтриха сутрешните си ръстове и се търгуват с леки понижения след като данните за брутния вътрешен продукт в еврозоната се разминаха с очакванията на инвеститорите. Зад Океана щатските борси отварят без значителни изменения.

Търговията на родния капиталов пазар отчита изключително ниски обороти през последните няколко седмици. В същото време и стойностите на основните индекси остават напълно статични, като индексът на сините чипове SOFIX се търгува в диапазона между 470 и 480 пункта при минимални дневни изменения.

Лятната ваканция за инвеститорите на Българска фондова борса изглежда ще продължи и през тази седмица, независимо от случващото се на международните пазари.

Тази седмица ще изобилства от статистически данни, публикувани от Българска народна банка. Още днес ще получим данни за потока от преки инвестиции, реалния ефективен валутен курс и платежния баланс на страната за месец юни, както и информация за външната търговия за май. В хода на седмицата ще получим и статистика за дружествата, специализирани в кредитиране, и инвестиционните фондове.

На международните борси миналата седмица Китайската централна банка ни напомни какво влияние могат да имат централните банки над фондовите пазари. Изненадващото обезценяване на юана предприето в Китай доведе до сериозни понижения в средата на миналата седмица на всички големи борси и особено на компаниите вносители в Китай и конкурентите на китайските стоки. Пред инвеститорите все още остава отворен въпроса за това дали лихвените проценти в САЩ ще бъдат увеличени още на срещата на Федералния резерв през септември, което ще намали притока на "лесни" пари на пазарите застрашавайки по този начин възходящия тренд на Уолстрийт.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички