Изключително ниска инвестиционна активност на БФБ в края на седмицата


Изключително ниска инвестиционна активност на БФБ в края на седмицата
Снимка: Thinkstock

2057

Последната сесия на Българска фондова борса (БФБ) за тази седмица беше белязана от изключително ниска инвестиционна активност и дневен оборот от едва 68 хил. лева.

В рамките на скромната търговия днес акциите на „Софарма” АД, „Адванс Терафонд” АДСИЦ и „Централна кооперативна банка” АД записаха минимални ръстове под един процент, а тези на Химимпорт АД отстъпват с 0.63%. Борсовите измерители на родния пазар също остават почти без изменения в края на деня.

На пазара за компенсаторни инструменти се търгуваха само земеделските бонове, които леко се повишават до цена от 60 стотинки за един брой.

Европейските акции са на път да завършат сесията с леки спадове след седемте поредни повишения, които записаха на фона на постигнатото споразумение с Гърция. Зад Океана сесията на Уолстрийт започна с ново рекордно равнище на технологичния индекс NASDAQ, достигнато благодарение на силните финансови резултати на Google за последното тримесечие, които надхвърлиха очакванията на инвеститорите и доведоха до ръст от 14.5% за акциите на интернет търсачката в началото на деня.

С напредването на лятото ваканционното настроение на Българска фондова борса се усеща все по-отчетливо. С покачването на температурите борсовите обороти намаляват на нашия и без това ниско ликвиден капиталов пазар и едва ли можем да очакваме някаква промяна в близките дни. Сентиментът на международните капиталовите пазари е добър, но за съжаление тази тенденция не се пренася и на Българска фондова борса.

През тази седмица ще липсват и статистически данни, като ще видим само паричната статистика за юни и тримесечните финансови сметки на сектор „Държавно управление” от страна на Българска народна банка.

По света достигането на споразумение с Гърция през миналата седмица даде очаквания положителен тласък на европейските пазари, на които през последните седмици гръцката дългова драма бе доминираща. В полезрението на инвеститорите сега ще влязат по-традиционните фундаментални фактори като финансовото представяне на компаниите през последното тримесечие и макроикономическите данни от най-големите икономики.

Зад океана вдигането на лихвените проценти от страна на Федералния резерв до края на годината изглежда почти сигурно след изказването на председателя Джанет Йелън пред Конгреса на САЩ през миналата седмица, но тази лоша за инвеститорите новина бе компенсирана от добрите отчети на компаниите и позитивните движения на останалите големи пазари. Особено важно бе стабилизирането на китайските борси, благодарение на мерките на месния регулатор.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички