Пак скромна търговия на БФБ


Пак скромна търговия на БФБ
Снимка: Thinkstock/Guliver

2173

Търговията на Българска фондова борса днес отновo бе доста скромна и достигна малко над четвърт милион лева. Основните измерители застанахa предимно на отрицателна територия, като SOFIX отстъпи с половин процент до 472.22 пункта.

На челно място в търговията се нареди емисията на инвеститора в земеделска земя „Адванс Терафонд” АДСИЦ, чиято пазарна оценка завършва без изменениe на ниво от 2.187 лева за една ценна книга.

Оцветени в червено на края на сесията са акциите на „Химимпорт” АД и „Централна кооперативна банка” АД, които се понижават с по около 2%, а на положителна територия с ръстове между 2.5% и 3.5% завършват „Софарма” АД и „Проучване и добив на нефт и газ” АД.

В сегмента за компенсаторни инструменти търговията отново бе само с боновете за земеделска земя, които леко се повишиха до цена от 61.8 стотинки за лев номинал.

Световните фондови пазари днес нарастват на фона на очакванията на инвеститорите за постигане на споразумение между Гърция и нейните кредитори. Борсите по света бяха подпомогнати и от втория пореден ръст за китайските акции, които успяха да възстановят част от изгубеното през последните седмици, благодарение на мерките на местните регулатори.

Жегите и отпускарският сезон на Българска фондова борса през миналата седмица намалиха и без това ниската инвестиционна активност на родния пазар. Символичните търговски обороти не бяха помръднати дори и на фона на турболентните събития в южната ни съседка и едва ли предстоящите макроикономически и корпоративни данни за изминалото тримесечие ще променят това.

На световните пазари през последната седмица случващото се на китайските фондови борси успя да засенчи дори гръцката дългова драма. След изключително силното си представяне през последната година, само за един месец китайските акции изтриха около 30% от стойността си, което се отрази и на останалите азиатски борси, а и на американските пазари. Това предизвика поредица от мерки от страна на китайският регулатор, чиято цел бе да спрат свободното падане на пазарите, и те в крайна сметка доведоха до известно възстановяване в края на миналата седмица, но все пак ситуацията остава волатилна и ще бъде във фокуса на международните инвеститори.

Статистическите данни, които можем да очакваме през следващата седмица от Българска народна банка ще включват платежния баланс, реалния ефективен валутен курс и потока от преки инвестиции за месец май, както и данни за външната търговия и международните резерви и ликвидността в чужда валута съответно за месеците април и юни. Националният статистически институт ще публикува индекса на потребителските цени за изминалия месец.

http://www.bulltrend-bg.com/ 

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички