Ленив край на седмицата за БФБ


Ленив край на седмицата за БФБ
Снимка: Getty Images

2135

Световните капиталови пазари претърпяват поредния си слаб ден тази седмица. Нова порция слаби макроикономически данни от Китай, излязла рано през деня, засили опасенията на инвеститорите за растежа на световната икономика и доведе до спадове на големите световни борси. В Европа инвеститорите бяха допълнително обезсърчени и от очертаващите се предсрочни парламентарни избори в Гърция.

Българска фондова борса остава скована от ниската инвестиционна активност и приключва последния ден от седмицата с оборот от едва 186 хил. лева при минимални изменения за основните индекси в рамките на една десета от процента. Най-активно търгувани днес бяха акциите на "Химимпорт" АД, които минимално се повишават с 0.89% до 1.594 лева за една ценна книга. На отрицателна територия приключват сесията емисиите на "Трейс груп холд" АД и "Монбат" АД, които отстъпват със съответно 4.4% и 0.99%.

При компенсаторните инструменти днес търговията бе слаба като земеделските бонове леко отстъпват до цена от 60.5 стотинки за лев номинал.

В заключителната седмица на най-летния месец през годината едва ли ще видим сериозен бум на търговията на Българска фондова борса. Най-вероятно е запазване на текущите нива и слабата активност. Евентуално раздвижване може да се очаква през следващите месеци, когато ще започне първичното публично предлагане на "Сирма груп холдинг" АД.

От Националния статистически институт в последните дни от седмицата можем да очакваме данни за видовете транспорт и пощенските услуги през второто тримесечие на годината, както и статистика за цените на електрическата енергия и природния газ за първата половина на тази година. Ще видим още и данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България през ваканционния месец юли, както и наблюдение на бизнес тенденциите в промишлеността, строителството, търговията и услугите.

Българска народна банка ще ни предостави паричната и лихвената статистика за месец юли както и брутния външен дълг на страната за юни.

Последната седмица не бе особено добра за световните фондови борси. Забавянето на ръста на китайската икономика, обезценяването на юана и спадовете на китайския фондов пазар сериозно притесняват световните борси и най-вече тези в страните по-силно обвързани с китайската икономика. Европейските и американските акции също реагират силно негативно, въпреки предимно добрите макроикономически данни, които получават.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички