Мизерен оборот на БФБ за край на седмицата


Мизерен оборот на БФБ за край на седмицата
Снимка: Thinkstock

2352

След като вчера Българска фондова борса реагира с резки понижения на въведената законова промяна налагаща глоби на притежаващи земеделска земя у нас лица извън Европейското икономическо пространство, днес търговията бе доста по-спокойна и при ниски обеми. Сключените сделки на регулирания пазар достигнаха едва 183 хил. лева, а родните индекси завършиха деня предимно на положителна територия, като най-голям ръст от 0.54% регистрира SOFIX, който завършва седмицата на ниво от 496.97 пункта.

На челно място застава производителя на акумулатори "Монбат" АД, чиято пазарна оценка леко се повишава с 0.93% до 8.10 лева за една акция. По-сериозен спад от 10.75% отбелязват книжата на "Топливо" АД, а с около един процент отстъпват "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "Софарма Трейдинг" АД.

На пазара за компенсаторни инструменти днес нямаше сключени сделки. Европейските капиталови пазари днес нарастват благодарение на по-силните от очакваното данни за ръста на германската икономика, а на Уолстрийт последната сесия за тази седмица започна също на положителна територия.

16.02 - 20.02.2015

През предстоящата седмица на световните капиталови пазари фокуса на инвеститорите ще остане върху развитието на преговорите между Гърция и нейните кредитори. Опасността от непостигане на споразумение и евентуално излизане на Гърция от еврозоната измъчва инвеститорите и еврото още от края на миналата година и продължава да внася несигурност на пазарите.

Позитивно отражение на фондовите борси може да донесе успокояването на обстановката в Украйна, както и добрите икономически показатели. Като силен плюс за борсовите активи можем да отбележим и стимулиращата парична политика на основните централни банки, които продължават да държат лихвените си проценти ниски. Всички тези фактори, обаче, имат слабо отражение върху родния пазар, където инвеститорите са съсредоточени върху непредсказуемите и необмислените законодателни решения, които продължават да влошават инвестиционния климат у нас.

След промените свързани с пенсионната система от декември, миналата седмица борсовите играчи бяха изненадани и от промените засягащи земеделската земя и публичните дружества, които притежават такава. Ниската ликвидност, слабата икономика и редицата други негативни фактори продължават да държат външни и вътрешни инвеститори далеч от Българска фондова борса.

В предстоящите дни от Българска народна банка ще получим статистика за платежния баланс, реалния ефективен валутен курс и потока от преки инвестиции за месец декември, както и информация за дружествата специализирани в кредитиране, лизинговите дружества и инвестиционните фондове също за последния месец на миналата година. Днес Националният статистически институт публикува наблюдение на работната сила и доходите, разходите и потреблението на домакинствата за последното тримесечие. В края на седмицата пък можем да очакваме данни за наетите лица и средната работна заплата за 2014 година, както и за туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички