Оборотът на БФБ стигна 1 млн. лв. в последния ден на седмицата


Оборотът на БФБ стигна 1 млн. лв. в последния ден на седмицата
Снимка: iStock/Guliver

3708

На Българска фондова борса (БФБ) оборотът в последния ден от седмицата достигна 1 млн. лева, но 700 хил. от бяха реализирани в сегмента за облигации. Три от основните индекси на родния пазар завършват оцветени в червено, като SOFIX изтрива 0.57% до ниво от 440 пункта.

Сред най-активно търгуваните позиции на родния пазар днес понижения от между 1% и 3% записват емисиите на „Първа инвестиционна банка” АД, „Химимпорт” АД, „Агрия груп холдинг” АД, „Централна кооперативна банка” АД и Монбат АД.

Сред позитивно представящите се акции днес можем да отбележим тези на „Свилоза” АД, които нарастват с 9,37%.

При компенсаторните инструменти боновете за земеделска земя леко отстъпват назад до цена на затваряне от 60 стотинки за брой.

Същевременно краят на седмицата е придружен от повишения за европейските и американските фондови пазари, които се насочват към най-добрата си седмица от октомври месец насам.

През последните седмици Българска фондова борса остана статична на фона на движенията на световните фондови пазари, където редица събития като например последните заседания на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, спада на цените на суровините и др. сериозно раздвижиха търговията. Родната апатия към капиталовия пазар обаче вероятно ще се задържи и през настоящата седмица, а ниската ликвидност ще остане хронично състояние за търговията у нас.

От Българска народна банка (БНБ) ще получим паричната и лихвената статистика за октомври, както и данни за брутния външен дълг на страната към месец септември. Националният статистически институт ще публикува данни за различните видове транспорт през третото тримесечие от годината, а също и годишна статистика за заетостта и разходите за труд за 2014 година. Ще видим още и последните данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България, производството и доставката на енергийни продукти и наблюдение на бизнес тенденциите в промишлеността, строителството и търговията.

По света инвеститорите са в очакване на декемврийските заседания на Европейската централна банка и Федералния резерв. Двете централни банки най-вероятно ще поемат по съвсем противоположен курс. В Еврозоната има голям шанс да се засилят стимулиращите мерки за икономиката, докато зад Океана почти сигурно е дългоочакваното вдигане на лихвените проценти. Тези действия ще дадат своето отражение и върху борсово търгуваните активи на международните пазари, въпреки че до голяма степен са очаквани от повечето инвеститори и вече са калкулирани в борсовите оценки.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички