Оборотът от 2,2 млн. лв. на БФБ се формира най-вече от сделки с облигации


Оборотът от 2,2 млн. лв. на БФБ се формира най-вече от сделки с облигации
Снимка: Thinkstock/Guliver

1591

Търговията с акции на Българска фондова борса (БФБ) остава все така слабо активна и в последния ден то работната седмица. Днешният оборот на регулирания пазар, който достигна 2,2 млн. лева, бе почти изцяло формиран от сделки в сегмента за облигации.

Основните измерители записаха смесени резултати, а индексът на сините чипове SOFIX ще завърши на нивото, около което се колебаеше през цялата седмица – 482 пункта.

При скромната търговия днес акциите на „Албена Инвест Холдинг” АД и „Хидравлични елементи и системи” АД записват понижения от съответно 3.91% и 5.31%, а със спадове под 2% завършиха книжата на три от най-ликвидните дружества у нас – „Адванс Терафонд” АДСИЦ, „Химимпорт” АД и „Централна кооперативна банка” АД.

На позитивна територия завършват „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, „Алкомет” АД и „Синергон холдинг” АД, които поскъпват с между 2% и 5%. В сегмента за компенсаторни инструменти днес не наблюдавахме активност.

Европейските фондови пазари записват леки понижения в очакване на ключовата среща за постигане на споразумение между Гърция и нейните кредитори през този уикенд.

С края на месец юни и преполовяването на годината инвеститорите на БФБ ще насочат вниманието си към предстоящите отчети на публичните компании за второто тримесечие на годината. Освен това до края на месеца ще можем да очакваме и поредица от редовни общи събрания на акционерите на „Зърнени храни България” АД, „Булленд инвестмънтс” АДСИЦ, „София комерс - заложни къщи” АД, „Билборд” АД, „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, „Холдинг нов век” АД, „ЗД Евро инс” АД, „Химимпорт” АД, „Централна кооперативна банка” АД и др. На фокус ще е разпределението на финансовия резултат на дружествата за миналата година.

Тези събития, обаче, едва ли ще предизвикат рязък скок в борсовата активност, особено имайки в предвид, че навлизаме в разгара на отпускарския сезон.

През първите шест месеца от годината българският пазар бе сред най-зле представящите се особено на фона на ръстовете на повечето европейски борси. Множеството проблеми на родния капиталов пазар и плахостта на инвеститорите ще останат определящи за слабите позиции на родните акции.

Националният статистически институт ни предоставя поредица от данни, които включват пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България, наблюдение на бизнес тенденциите в промишлеността, строителството, търговията и услугите, производството и доставките на енергийни продукти, цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността, индекси на цените на жилищата и др.

В последния ден от месец юни Българска народна банка ще публикува реалния ефективен валутен курс и размера на преките инвестиции за първото тримесечие на годината.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички