Основните измерите на БФБ завършиха седмицата на червено


Основните измерите на БФБ завършиха седмицата на червено
Снимка: Getty Images / Guliver

1602

Българската фондова борса днес прекъсна серията си от три поредни повишения като и четирите основни измерители застанаха на отрицателна територия. Най-голям спад от 0.57% записва индексът на сините чипове SOFIX, който завършва седмицата на ниво от 500.36 пункта.

Въпреки че оборотът за деня достигна 1.5 млн. лева, търговската активност остава доста ниска. По-голямата част от търговския обем бе формирана от една пакетна сделка с книжата на „Албена” АД на стойност 1.17 млн. лева, осъществена при цена от 53 лева за една акция на дружеството. С две по-големи трансакции на обща стойност от 200 хил. лева се отчита и позицията на фармацевтичната компания „Софарма” АД, чиято пазарна оценка се понижава с 2.31% до ниво от 3.51 лева за един брой.

Понижения в рамките на 2% днес записват още емисиите на „Химимпорт” АД, „Адванс Терафонд” АДСИЦ, „ЧЕЗ Електро България” АД и „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ.

На пазара за компенсаторни инструменти днес нямаше сключени сделки.

Европейските фондови борси изтриха загубите си от началото на деня, след публикуването на по-добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ. Зад океана търговската сесия също стартира с повишения.

09.02-13.02.2015 г.

Търговията на Българска фондова борса в последните дни остава доста вяла, при ниски обороти и минимални изменения на основните измерители. Нито финансовите отчети на компаниите за последното тримесечие, нито случващото се на европейските капиталови пазари не успяха да раздвижат търговията у нас, а липсват и видими причини тези показатели да се променят в краткосрочен план.

В хода на тази седмица общи събрания на акционерите ще проведат „Спиди” АД, „Енемона” АД, „Централна кооперативна банка” АД и „Синергон холдинг” АД. Днес ще бъде пусната за търговия на Българска фондова борса и последваща емисия акции на „Софарма имоти” АДСИЦ в размер на 1.228 млн. броя нови обикновени акции.

От Националния статистически институт още днес ще публикуват данни за продажбите в промишлеността, строителството и търговията за последния месец от 2014 година, както и данни за продажбите на едро и дребно за четвъртото тримесечие. Ще видим още и статистика за вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни. В хода на седмицата можем да очакваме и информация за местата за настаняване и краткосрочна статистика на жилищните сгради.

В четвъртък и петък ще излязат няколко ключови показатели за родната икономика като брутния вътрешен продукт, наетите лица и средната работна заплата за четвъртото тримесечие на 2014 година, както и индекса на потребителските цени за януари.

Българска народна банка ще ни предостави интересната статистика за депозитите и кредитите в банковата система по количествени категории и икономически дейности за месец декември.

На международните фондови пазари във фокуса на борсовите играчи ще остане ситуацията с гръцкия дълг, която дава отражение най-вече върху европейските борси, а в края на седмицата можем да очакваме и данни за Брутния вътрешен продукт в еврозоната.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички