Основните измерители на БФБ с минимални изменения


Основните измерители на БФБ с минимални изменения
Снимка: Getty Images

8529

Последният ден от работната седмица е на път да завърши с ръстове за европейските пазари. Акциите на Стария континент бяха подпомогнати от повишеното търсене на по-рискови активи след като петролът днес рязко поскъпна. Широкият европейски индекс Stoxx Europe 600 добавя малко над 1% към стойността си, но въпреки това ще завърши за четвърта поредна седмица с понижение. Зад Океана търговията също започва с леки ръстове.

У нас в края на една седмица доминирана от изключително ниска търговска активност основните измерители на Българска фондова борса записват минимални изменения в рамките на две десети от процента, а дневният оборот е едва 100 хил. лева.

На чело на търговията днес застава емисията на „Експат Бета” АДСИЦ, която се търгува с понижение от 7.78% на цена от 83 стотинки за една ценна книга. Никое от останалите дружества не надхвърля дневен обем от 10 хил. лева като минимални понижения под един процент записват „Софарма” АД и „Софарма имоти” АДСИЦ.

В сегмента за компенсаторни инструменти земеделските бонове се търгуваха на цена от 68.5 стотинки за лев номинал, а с компенсаторните записи регистрирахме една по-голяма сделка на стойност от 27 хил. лева, сключена при цена от 37 стотинки за брой.

Седмичен борсов коментар

От началото на месец април международните фондови борси се колебаят между печалби и загуби като изглежда пазарът в момента няма ясна посока, след като силното представяне през март донякъде компенсира слабия старт на годината. Фокусът на инвеститорите е върху централните банки и по-специално върху Федералния резерв на САЩ, при който се спекулира относно момента на вдигане на лихвените проценти. Сред множеството макроикономически показатели в следващите дни можем да очакваме индексите на потребителските цени в Еврозоната и САЩ за март, а в петък ще видим и брутния вътрешен продукт на Китай за първото тримесечие, което ще от значение, имайки в предвид, че забавянето на китайската икономика е сред основните притеснения на инвеститорите от началото на годината.

Търговията на Българска фондова борса през изминалата седмица не се отличи с нищо интересно и бе по-слабо активна от и без това слабата търговия на родния капиталов пазар в последно време. Ниската ликвидност остава основен проблем за фондовата борса у нас и продължава да отблъсква инвеститорите, въпреки ниските лихви по депозитите в България и Европа.

През седмицата от Националния статистически институт можем да очакваме индексите на потребителските цени, както и инвестиционната активност в промишлеността за месец март, а също така и последни данни за вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни. Ще видим още и годишни данни за 2015 година за доходите, разходите и потреблението на домакинствата, както и статистика за населението и демографските процеси в страната.

http://www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички