Символична активност на БФБ и отрицателни резултати по 3 индекса


Символична активност на БФБ и отрицателни резултати по 3 индекса
Снимка: Thinkstock

2016

В последната си сесия за тази седмица Българска фондова борса (БФБ) регистрира отрицателни резултати при три от основните си измерители. Най-висок спад от 0.56% претърпя индексът на сините чипове SOFIX, който ще завърши седмицата на ниво от 488.82 пункта.

Активността на инвеститорите отново е доста символична и достигна едва четвърт милион лева, като най-сериозна търговия отбелязваме по позицията на инвеститора в земеделска земя "Адванс Терафонд", чиято пазарна оценка се повиши минимално до ниво от 2.51 лева за една акция.

Сред останалите дружества с оборот от над 10 хил. лева понижения в рамките на процент и половина записват емисиите на "Химимпорт", "Софарма Трейдинг" и "Софарма".

При компенсаторните инструменти активна е търговията с боновете за земеделска земя, които в крайна сметка завършват деня без изменение в пазарна си оценка от 62.1 стотинки за лев номинал.

Европейските пазари отстъпват притиснати за пореден път от опасенията за бъдещото на Гърция в еврозоната. Безрезултатните преговори с южната ни съседка се отразиха и на щатските пазари, които стартираха сесията си с понижения.

И тази седмица на Българска фондова борса ще бъде наситена с корпоративни събития. Редовните общи събрания на компаниите, на които се гласува и разпределението на финансовия резултат за миналата година, продължават с пълна сила, но дори и те едва ли могат да повишат интереса към родния капиталов пазар, които към момента е изключително ниско ликвиден.

Сред по-активно търгуваните компании на родния пазар общи събрания днес ще проведат „Първа инвестиционна банка” АД и „Топливо” АД, а в сряда „Стара планина холд” АД и „Алкомет” АД. В четвъртък ще се съберат акционерите на „Трейс груп холд” АД, „Феърплей Пропъртис” АДЦИС и „Унифарм” АД, а в последния ден от седмицата можем да очакваме събранията на „Софарма” АД и „Софарма Трейдинг” АД.

За световните пазари на фокус тази седмица ще бъде Федералния резерв на САЩ, който в сряда ще обяви своето решение за лихвения процент, ще изнесе доклад за паричната си политика и ще проведе пресконференция, като въпросителна за инвеститорите ще бъде дали лихвите ще бъдат повишени до края на годината, предвид последните силни данни за щатската икономика.

В хода на тази седмица Българска народна банка ще публикува статистика за платежния баланс, реалния ефективен валутен курс и потока от преки инвестиции за месец април. Ще видим още и информация за външната търговия и застрахователната дейност през март.

Националният статистически институт ще ни предостави индексите на потребителските цени за май, а в края на седмицата ни очакват индексите на разходите за труд за първото тримесечие на годината.

ttp://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички