Следващата седмица на борсата - с два дни по-малко


Следващата седмица на борсата - с два дни по-малко
Снимка: Thinkstock

1597

Предстоящата седмица на Българска фондова борса ще бъде доста по-кратка от обикновено, тъй като понеделник е почивен ден за борсата във Франкфурт заради католическия Великден, а заедно с нея и за платформата за търговия Xetra, която се използва и от Българска фондова борса. В петък пък е неработен ден у нас заради православния Великден.

В трите дни между понеделник и петък едва ли можем да очакваме сериозно предпразнично раздвижване. Все пак позитивният сентимент на пазара започнал през март продължава и през настоящия месец април, а основният индекс SOFIX се задържа трайно над нивото от 500 пункта, макар че търговията е ниско ликвидна. Към позитивните фактори за продължаването на ръста на родния пазар можем да добавим падащите лихви, които могат да стимулират интереса към акциите.

Търговията на европейските капиталови пазари е колеблива, като всички активи изглеждат доста скъпи за инвеститорите след ръстове от първото тримесечие на годината. Икономическите стимули на централните банки направиха по-рисковите активи атрактивни и именно затова всяка новина или изявление от страна на централните банки се следи изключително внимателно от борсовите играчи. Решаваща роля за задържането на печалбите, обаче, ще имат ефектите на всички тези стимули върху реалната икономика. През седмицата решенията за лихвения си процент ще обявят австралийската, японската и английската централни банки, а изявления ще направят някои от високопоставените служители на Федералния резерв на САЩ. Данните, които можем да очакваме тази седмица, са дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция за месец март, публикуван от Българска народна банка, както и статистическа информация за продажбите в промишлеността, строителството и търговията за февруари, предоставени ни от Националния статистически институт.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички