SOFIX се покачи с над 1% в края на седмицата


SOFIX се покачи с над 1% в края на седмицата
Снимка: Thinkstock/Guliver

1454

Европейските фондови борси днес отново се повишават, подкрепени от ръста в енергийния сектор, и са на път да запишат най-големия си седмичен ръст от повече от една година насам.

Последният ден от седмицата се оказа доста успешен и за Българската фондова борса, която днес успя да възстанови част от загубите си натрупани от началото на годината. Индексът на сините чипове SOFIX скочи с 1.08% до ниво от 502.51 пункта.

Търговската активност обаче остава ниска. По-голямата част от оборота от 1.4 млн. лева бе реализирана в сегментите за облигации и за компенсаторни инструменти.

За втори пореден ден отбелязваме раздвижване при търговията с бонове за земеделска земя, като днес се сключиха сделки на обща стойност от над четвърт милион лева, а в края на сесията цената им достигна 50 стотинки за лев номинал.

Сред водещите позиции днес ръстове между 1 и 2% отбелязват емисиите на Химимпорт, Адванс Терафонд АДСИЦ, Централна кооперативна банка, а между 3 и 4% към пазарната си оценка добавят Трейс груп холд АД и Златен лев Холдинг.

На отрицателна територия застават Спарки елтос и Синергон Холдинг, които изтриват съответно 5% и 2.65% от стойността си.

19.01-23.01.2015 г.

Българската фондова борса продължава своето неубедително представяне от началото на тази година. Комбинацията от множество негативни фактори, които остават в сила, даде отражение дори и върху традиционно силния за родния пазар първи месец от годината и изпрати SOFIX под ключовото ниво от 500 пункта. Все пак това равнище на индекса намира сериозна подкрепа, а и като цяло ликвидността на родния пазар остава ниска, тъй като продавачите не желаят да се разделят с активите си при тези ниски цени и изчакват развитието на ключовия въпрос с възможното прехвърляне на индивидуалните партиди на хората от пенсионните дружества към НОИ.

В петък от Българска народна банка можем да очакваме тримесечните финансови сметки за сектор „Държавно управление”, а Националният статистически институт ще публикува данни за пазарните цени на жилищата през третото тримесечие на 2014 година, които ще представляват интерес за всички, които следят пазара на недвижими имоти у нас.

На световните борсови пазари този четвъртък инвеститорите ще проследят срещата по паричната политика на Европейската централна банка, на която се очаква вземането на решение за стартиране на програма за изкупуване на облигации. Ако ЕЦБ, противно на прогнозите, заеме по-предпазлива позиция, това ще се отрази негативно на фондовите пазари, но ще подсили еврото, което претърпя срив след като миналата седмица Швейцарската централна банка премахна фиксирания минимален курс на франка спрямо единната валута. Новини можем да очакваме и ден по-рано от английската и канадската централни банки, които ще вземат решение относно лихвените си проценти.

В същото време на дневен ред са и финансовите отчети на компаниите за последното тримесечие на миналата година, които са решаващи за движението по отделните позиции.

www.bulltrend-bg.com

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички