Спокойна търговия на БФБ с оборот от 614 хил. лв.


Спокойна търговия на БФБ с оборот от 614 хил. лв.
Снимка: Thinkstock/Guliver

1807

Последният ден от седмицата на Българска фондова борса (БФБ) завърши със скромни понижения за основните борсови измерители от около две десети от процента. Спокойна бе и обстановката на европейските пазари, където индексите успяват да запишат леки ръстове, въпреки надвисналата опасност от страна на Гърция.

Търговията на родния пазар, очаквано, не бе особено активна като борсовият оборот достигна 614 хил. лева.

На челно място отново застана инвеститора в земеделска земя „Адванс Терафон” АДСИЦ, чиято пазарна оценка остава почти без промяна на ниво от 2.45 лева за една акция.

Сред най-търгуваните компании днес се наредиха още и „Еврохолд България” АД, „Монбат” АД, „Трейс груп холд” АД и „Булгартабак – холдинг” АД, които също записват минимални изменения в пазарната си оценка.

Доста по-вълнуващи изменения отбелязахме в сегмента за компенсаторни инструменти, където и двата вида записи поскъпнаха до цена от 45 стотинки за лев номинал.

За инвеститорите на БФБ през седмицата на преден план остава дивидентния сезон на компаниите, както и изхода от гръцката дългова драма. Силната предпазливост на борсовите играчи, която доминира на пазара през тази година, обаче, едва ли ще позволи някакво по-сериозно раздвижване в борсовите стойности или обемите на търговия.

Месец юни продължава да бъде изпълнен с редовните общи събрания на акционерите на компаниите, търгувани на родния капиталов пазар. През настоящата седмица ни очакват заседанията на „Синергон холдинг” АД, „Неохим” АД, „Свилоза” АД, „Лавена” АД, „Спарки елтос” АД, „Арома” АД, „Доверие обединен холдинг” АД, „Индустриален холдинг България” АД, „ЧЕЗ разпределение България” АД, „Монбат” АД, „Синтетика” АД, „Холдинг Варна” АД и др.

През идната седмица можем да очакваме данни за индексите на цените на износа и вноса за първото тримесечие на годината, както и паричната и лихвената статистика за месец май. В петък ще видим и брутния външен дълг на страната за април.

На международните борси заседанието на Федералния резерв на САЩ през миналата седмица за пореден път не даде ясни срокове за вдигането на лихвените проценти, към които капиталовите пазари изглеждат пристрастени. Намаляването на лесните пари от страна на централната банка може да предизвика и старта на пониженията за американските пазари, които вече 6 години се намират във възходящ тренд. В същото време в Европа основната тема за инвеститорите остава Гърция.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички