В края на търговията SOFIX записа ръст, а борсовият оборот стигна 333 хил. лв.


В края на търговията SOFIX записа ръст, а борсовият оборот стигна 333 хил. лв.
Снимка: iStock/Guliver

3192

Световните капиталови пазари днес рязко поскъпнаха след като Китайската централна банка рано през деня изненадващо намали за шести път през последната една година лихвения си процент. Поредният опит за стимулиране на отслабващия растеж на втората по големина икономика в света идва след като вчера Европейската централна банка загатна за бъдещо увеличение на стимулиращата програма за изкупуване на активи в еврозоната, което също оказа позитивно въздействие върху пазарите.

Българска фондова борса (БФБ) също приключва деня на положителна територия като най-висок ръст от 0,73% записа индексът на сините чипове SOFIX, който приключи на ниво от 446.74 пункта.

Борсовият оборот достигна едва 333 000 лева като сред най-активно търгуваните позиции днес ръстове от около един процент отчетоха емисиите на „Софарма” АД, „Адванс Терафонд” АДСИЦ и привилегированите акции на „Химимпорт” АД. Понижение от 3.55% записват акциите на „Агрия Груп Холдинг” АД.

На пазара за компенсаторни инструменти най-активно се търгуваха боновете за земеделска земя, които завършиха на ниво от 60 стотинки за лев номинал.

След като през миналата седмица бе срещата на Европейската централна банка, на която председателят Марио Драги запази паричната политика непроменена и загатна бъдещо повишаване на икономическите стимули, тази седмица във вторник и сряда ни очаква срещата на Федералния резерв на САЩ, която винаги е сред най-следените и очаквани събития за инвеститорите и спекулантите. Отлагането на повишаването на лихвените проценти за догодина ще е добра новина за борсовите измерители, като това решение изглежда все по-вероятно на фона на забавянето на световния икономически растеж.

У нас месец октомври не носи особено много положителни новини за инвеститорите на Българска фондова борса с изключение на успешното първично публично предлагане на софтуерната компания „Сирма груп холдинг” АД, която набра 11, 5 млн. лева. То обаче не успя да раздвижи търговията на родния пазар, която продължава да протича без изненади и сериозни сътресения докато основните индекси запазват настоящите си нива.

Българската народна банка (БНБ) тази седмица ще публикува данни за брутния външен дълг през август и лихвената статистика за септември, а от Националния статистически институт можем да очакваме информация за производството и доставката на енергийни продукти, както и цените на производител на вътрешния и международния пазар в промишлеността съответно за август и септември.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички