"Зелен" завършек на БФБ на фона на спада на европейските индекси


"Зелен" завършек на БФБ на фона на спада на европейските индекси
Снимка: Thinkstock

2536

Борсовите измерители на Българска фондова борса (БФБ) остават встрани от международните настроения и завършват деня на положителна територия с ръстове в рамките на шест десети от процента.

На челните места в търговията застанаха емисиите на инвеститора в земеделска земя „Адванс Терафонд” АДСИЦ и тази на производителя на акумулатори „Монбат” АД, като и двете дружества записват повишения от малко над един процент.

Ръст от 2.63% записаха и книжата на „Холдинг Варна” АД, докато на отрицателна територия завършиха обикновените и привилегированите акции на „Химимпорт” АД, които поевтиняват съответно с 0.85% и 2.98%.

На пазара за компенсаторни инструменти най-активна бе търговията с боновете за земеделска земя, които завършиха деня на ниво от 63.8 стотинки за лев номинал.

Същевременно борсовите пазари на Стария континент са на път да затворят с най-голямото си седмично понижение за тази година, като за това спомогна най-вече гръцката дългова драма. В САЩ търговията на Уолстрийт започна с понижения предизвикани от неочаквано силното увеличение на работните места в САЩ през май, което засили очакванията за по-скорошно увеличение на лихвените проценти.

Интересът към Българска фондова борса остава все така слаб, а ниската ликвидност продължава да бъде сред основните проблеми за родните активи. Макар и не най-атрактивната дестинация за българските и чуждестранните инвеститори, капиталовият ни пазар намира купувачи, които помогнаха на индекса SOFIX да се задържи над нивото от 480 пункта през последните няколко сесии. Въпреки това трудно може да се предвиди сериозно покачване на борсовите стойности в близко бъдеще.

Утре общо събрание на акционерите ще проведе Адванс Терафонд АДСИЦ, на което ще се вземе решение за разпределянето на дивидент за 2014 година на обща стойност от малко над 25 млн. лева или брутен дивидент в размер на 30 стотинки на една акция. Събрания през седмицата ще проведат още и Индустриален Капитал Холдинг АД и Българска роза АД.

В хода на тази седмица националният статистически институт ще ни предостави данни за продажбите в промишлеността, строителството и търговията за април, както и за вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни съответно за месеците март и април. Ще получим още и актуална статистика за местата за настаняване и жилищния фонд в страната.

Европейските борсови пазари остават притиснати от драмата около гръцкия дълг, която се изостри, след като в края на миналата седмица гръцкото правителство отхвърли изискванията за продължаване на помощта към страната и отложи плащането си към Международния валутен фонд, което трябваше да бъде платено в петък. За лошото представяне на акциите спомага и повишаването на възвръщаемостта на държавните облигации в Европа.

http://www.bulltrend-bg.com/

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички