Архитекти настояват за по-малко бюрокрация при разрешителните за строеж


Архитекти настояват за по-малко бюрокрация при разрешителните за строеж
Снимка: iStock/Guliver

4801

Камарата на архитектите в България (КАБ) предлага да се изработи нов Закон за устройство на територията /ЗУТ/, който да намали бюрокрацията за разрешителните за строеж. Предложенията касаят намаляване на административния товар и за възложителите /инвеститорите/, и за общините, съобщиха инициаторите.

България е на 118-о място от 189 държави по сложност на процедурите за разрешение за строеж според анализите на Световната банка. В момента процедурата е една и съща, както за къща, така и за летище или атомна централа. За издаване на разрешително за строеж в България се изискват 178 документа /буквално една ръчна количка от папки/, в Германия – 19 документа. Колкото повече документи се изискват, толкова по-голяма е вероятността за корупция на някое ниво.

На брифинг ще бъде обяснено защо е необходима и колко ще струва създаването на електронна система за разрешителни за строеж.

В него ще участват арх. Борислав Игнатов – председател на УС на КАБ; арх. Петкана Бакалова - зам.-председател на УС на КАБ; арх. Мартин Христов – зам.-председател на УС на КАБ; членовете на УС на КАБ: арх. Банко Банов, арх. Юлия Железова, арх. Емил Жечев, арх. Бойко Столинчев и арх. Петър Киряков; арх. Мирослав Бойчев – зам.-председател на Комисията по дисциплинарно производство на КАБ.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички