5700 превозни средства в България са със скандалните двигатели на Volkswagen


5700 превозни средства в България са със скандалните двигатели на Volkswagen
Снимка:

5171

В България има 3500 леки автомобила Volkswagen, 900 лекотоварни автомобила от същата марка и 1300 леки коли Audi, които са с ЕА 189 дизелов двигател. Именно това е типът двигател, за който бе разкрито, че специален софтуер прикрива количеството вредни емисии, изхвърляни от него в атмосферата.

Цифрите са установени в резултат на вътрешна проверка на Volswagen AG и бяха оповестени от българското представителство на компанията.

„Упоменатите автомобили от марките на Фолксваген Груп са от определени години на производство и са оборудвани изключително и само с дизелов двигател тип EA 189. Всички засегнати превозни средства са технически безопасни и напълно годни за пътна експлоатация.

Потвърждаваме отново, че новите автомобили с Евро 6 дизелови двигатели и тези, които не са с дизелови двигатели тип EA 189 не са засегнати по никакъв начин“, се заявява в съобщението на компанията.

Оттам казват още, че ще се придържат към плана за действие за подобряване на емисионното поведение при дизеловите двигатели, разработен от централата във Волфсбург.

Съгласно плана за действие, като първоначална стъпка съответните клиенти ще бъдат индивидуално уведомени, че качеството на отделяните отработени газове от автомобила им, може да бъде подобрено. Следващата стъпка от сервизната акция предвижда информиране на клиентите относно техническото решение за подобрение на автомобила им, след което те могат да уговорят час за посещение на сервиза.

На 18 септември Volkswagen призна, че е манипулирал тестовете за емисия на вредни газови в САЩ. Това предизвика огромен скандал. Подразделения на гиганта, сред които Seat и Skoda, също признаха, че в техни автомобили има такива двигатели. Volkswagen е заплашен от глоба в размер на милиарди долари, а експерти се опасяват, че сриването на доверието в компанията ще се отрази негативно на германската икономика. Вчера пък германската прокуратура започва разследване срещу Audi.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички