България се нуждае от стратегия за обновяване на автомобилния парк


България се нуждае от стратегия за обновяване на автомобилния парк
Снимка: ААП

1799

Държавата се нуждае от стратегия за обновяване на автомобилния парк и облекчения за навлизане на електрическите коли. Това каза Александър Костадинов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) в Националния пресклуб на БТА.

Асоциацията обединява 44 български юридически лица - производители или оторизирани представители на производители на моторни превозни средства. ААП е член на Международната организация на автомобилните конструктори (OICA) и на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). ААП представлява над 95 на сто от международно утвърдените автомобилни производители, представени в България, с над 71 марки автомобили, камиони, автобуси и мотоциклети. ААП отбелязва 30 години от създаването си.

"В компаниите, които продават и обслужват новите автомобили в страната, работят над 10 000 души. Фирмите са направили три милиарда лева инвестиции и са платили 7 милиарда лева преки и непреки данъци. Нашите фирми са проводник на качествена и устойчива мобилност, без която не може да има качествена и устойчива икономика", каза Александър Костадинов.

Ние не само продаваме автомобили, но имаме и стриктни стандарти за качеството на услугата и за персонала. Има фирми, които пращат своите техници всяка година поне за месец на специализация в чужбина. След това полагат изпит, за да могат да обслужват клиентите на фирмите, посочи още той. Част от комплексите за продажба и сервизиране на автомобили в страната отговорят на световните нива и са по-добри от тези в Западна Европа, добави той.

Ръст в продажбите на нови автомобили в България и в Европа

Най-много нови коли у нас са продадени през 2008 година - 55 000-56 000 и оттогава тези нива никога не са достигани. Миналата година продажбите са били малко по-добри 33 000-34 000 автомобила. През 2010 година например у нас са продадени едва 18 000 нови автомобила. По данни на МВР към края на 2022 в движение в страната има 3 881 594 МПС, огромна част от които са стари на повече от 15 години. В последните години вносът на стари коли е 5-6 пъти по-голям от този на нови машини и това не спомага за обновяване на автомобилния парк, съобщи Вихрен Горанчев, член на УС на асоциацията.

"Държавата съзнателно стимулира вноса на силно амортизирани коли по два начина - чрез ниските данъци за стари коли и слабия контрол върху техническото им състояние", посочи Костадинов.

Нужна е ясна стратегия за промяна на мобилността на страната и повишаване на броя на модерните електрически автомобили, допълни той. Ако в ЕС делът на продажбите на нови електрически автомобили е 25-30 процента от всички продажби на нови коли, то у нас този дял е 5 процента, казаха от асоциацията.

"Нужна е дигитализация на процеса за издаване и смяна на шофьорските книжки, на синия талон и регистрацията чисто новите автомобили. Надявам се в близките дни МВР да завърши процеса по реформа за регистрация на автомобили", допълни Костадинов.

"АББ предлага да има субсидии за покупка на чисто нов електрически автомобил и за облекчаване на данъците за новите автомобили. В момента България има шанс да привлече производител на батерии, както и фирми за рециклиране на батерии", посочи той.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички