България все още е вариант за Volkswagen


България все още е вариант за Volkswagen
Снимка: Getty Images

6950

"Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана". Това сподели пред Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

Янев говори и за възможността у нас да дойде друг голям автомобилен инвеститор като корейския концерн Hyundai. Тази възможност се обсъждаше около посещението на българска делегация в Южна Корея, водена лично от премиера Борисов.

Тогава стана ясно, че българските власти са в постоянен контакт с корейския концерн, който е считан за добра алтернатива, ако привличането на Volkswagen се провали.

"Сътрудничество с Hyundai и завод за производство на батерии за електромобили у нас също са част от приоритетните проекти през 2020 г.", увери шефът на агенцията за инвестиции.

Янев разказа и за китайски компании, които искат да изградят завод за електрически автобуси у нас. Очакванaтa oбщa инвecтиция e в paзмep нa 25 млн. евро, като щe ocигypи 250 paбoтни мecтa.

"Проведохме серия от срещи с големи компании и стигнахме до подписването на меморандум за сътрудничество и изпълнение на една сравнително голяма инвестиция в сферата на автомобилостроенето. Говорим за сглобяването на автобуси в България", заяви той.

"Вероятността за позициониране на този завод е по протежението на автомагистрала "Тракия". Продължението на магистрала "Хемус" дава възможност да погледнем към Северозападна България", поясни още Янев.

Стамен Янев обяви, че по изчисления на Българската агенция за инвестиции има ръст на инвестициите през 2019 г. "Сертифицирали сме 31 проекта на стойност около 500 млн. лв. с потенциал за разкриване на нови 4000 работни места. Статистическите данни от БНБ са положителни. Говорим за половин милиард повече приток на инвестиции спрямо 2018 г.", отбеляза той.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички