Какво моторно масло да сложим


Какво моторно масло да сложим
Снимка: Maxcar.bg

6202

Смазочните течности за автомобилите са равносилни на кръвта в живия организъм. Ако смазката не е с подходящи характеристики и не е чиста, то двигателя ще блокира и ще престане да функционира. Какви са особеностите на отделните марки автомобилни моторни масла и как да изберем правилните? Какви са техните спецификации и откъде да закупим качествен продукт от реномирани марки?

Какво представляват моторните масла

На първо място, без значение от марката, автомобилните моторни масла трябва добре да смазват движещите се части в работния механизъм. Второ, трябва да почистват компонентите от замърсителите и да са термично устойчиви към различните окиси. Смазочните течности трябва да могат да осигуряват подходящ защитен слой, предотвратяващ повредата на триещите се компоненти.

Също така, добрите автомобилни моторни масла трябва да могат дълготрайно да запазват експлоатационните си характеристики и подходящата спецификация на вискозността при различните температури.

Как да направим правилния избор за нашия автомобил

Производителите често поставят различни обозначения върху етикетите на автомобилните моторни масла, с които основно начинаещите водачи много се объркват. Нека се опитаме по-долу да изясним някои от тези обозначения и да разберем как лесно да направим своя избор?

- По състав съществуват три вида - минерални, синтетични и полусинтетични. Всяко от тях има своите особености и трябва да направите справка с документацията на превозното средство;

- Какво е SAЕ (Society of Automobile Engineers) - това е вискозитетът на автомобилните моторни масла и от него зависи дали течността е подходяща за Вашия двигател;

- Основно по сезонността на употреба съществуват зимни, летни и всесезонни;

- Спецификация API - по нея се оценяват качествата на смазочните двигателни течности по техните характеристики и работни свойства;

- АСЕА - стандарт за екологичност, представляващ способността на смазката да неутрализира или намалява токсичните свойства на изгорелите газове.

При избора също така внимавайте дали течността е подходяща за дизелови или бензинови автомобили.

Откъде да си го закупим

В специалната категория на Maxcar.bg ще откриете смазочни течности за автомобили, различни марки, спецификации и цени. Ние работим с оторизирани дилъри и можем напълно да гарантираме, че при нас няма да откриете нискокачествени решения. Всеки има право да направи своя избор, а при трудности се обърнете към наш експерт за допълнително съдействие.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички

Най-четени новини


виж всички