Колите у нас масово са на по над 20 г.


Колите у нас масово са на по над 20 г.
Снимка: БГНЕС

2830

Българите масово карат коли втора употреба, близо половината от автопарка у нас е на възраст над 20 години и автомобилите са основно на дизел. Това показват данните на Евростат за автомобилния парк през 2017 г., предаде bTV.

Според европейската статистика у нас през миналата година е имало около 3,4 милиона автомобила, което приблизително е по 450 коли на 1000 българи.

Автопаркът ни нараства с по около 100 хиляди автомобила годишно. Близо половината обаче са на над 20 години. Около 35 на сто са на възраст до 15 години, а до 10 г. са около 350 хиляди коли или около 10 процента от автопарка.

Новите автомобили до 5 години са едва 5 процента.

1,7 млн. българи карат дизелови коли, които са и най-разпространени.

Най-нови коли в Евросъюза карат белгийците, а най-стари – в Полша.

По-скъпа или по-евтина е подръжката на старите автомобили? Според специалисти, колкото по-стара е колата, толкова повече разходи гълта. Например, ако средно една кола на 5 години посещава сервиз 2-3 пъти в годината, то колите над 10 години прекарват средно между 5 и 7 посещения на сервиз годишно.

Кои са най-честите проблеми, които налагат редовни посещения на автомобила в сервиз? Ремонт по ходовата част, смяна на ремъци, накладки, отстраняване на проблеми по спирачната система, течове и други.

По въпроси, свързани с вашия автомобил, закупуване на висококачествени автомобилни артикули на добри цени, търсете винаги експертно мнение. Например, доверете се на timo.bg - онлайн магазинът, в който ще намерите всичко необходимо за вашия автомобил, както и набор от услуги, свързани с поддръжката на вашето превозно средство.

Може би е време и българинът да се замисли, че карането на стар автомобил не само му бърка в джоба, но и вреди на околната среда. А може би в следващото десетилетие процентът стари към нови автомобили драстично ще се промени.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички