Започна акция за автомобилите без регистрация


Започна акция за автомобилите без регистрация
Снимка: БГНЕС

1631

Свързването на компютрите на пунктовете за технически прегледи на колите с тези на общините от началото на тази година започна да вади на бял свят нерегистрираните коли, за които никой не плаща данък. Още първите проверки показаха, че от 30 000 коли 5500 напълно липсват в регистрите и на практика са нелегални, съобщава "Труд".

От началото на тази година при технически преглед на колата техникът в сервиза е длъжен да направи първо справка в базата данни дали за колата е платен местният данък. Ако не е платен, той не трябва да направи прегледа. Досега само 46 общини са успели да свържат компютрите си с тези на транспортното министерство, откъдето е направена връзка с всеки лицензиран пункт за технически преглед в страната. От 1 януари до 6 февруари са направени 30 000 справки. При 17 000 случая данъкът е бил платен и прегледът е направен. Останалите 13 000 са върнати да си платят първо налога. Оказва се, че почти половината от тях не фигурират в регистрите на общините.

"При въвеждането на данни за 5500 коли изобщо не се появява информация за регистрацията им, което е притеснително", казаха от транспортното министерство. Това означава, че тези коли не се водят на отчет в общината, тя не знае за тях и не им събира данък. Според ведомството на Ивайло Московски едва ли става въпрос за техническа грешка, защото тогава не би трябвало да има информация за нито една от миналите на технически преглед коли.

Данните са силно занижени, защото идват само от 46 общини и то за първия месец на годината. Когато системата бъде изградена изцяло, може да се окаже, че нерегистрираните коли в България са многократно повече.

Според транспортното министерство твърде вероятно е информацията да не е изпратена в общината от КАТ, които правят първоначалната регистрация на колата.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички