20% от българите са в риск от енергийна бедност


20% от българите са в риск от енергийна бедност
Снимка: iStock/Guliver

3357

Всеки пети българин е в риск от енергийна бедност, сочи изследване на Институт "Отворено общество" и синдикат "Подкрепа".

Авторите на анализа твърдят, че отварянето на електроенергийния пазар у нас ще доведе до по-високи цени на електроенергията и изисква спешни мерки за защита на уязвимите потребители.

Според експертните анализи над 1,5 милиона българи имат разходи за електроенергия, които надхвърлят 10 процента от месечния им доход, а поне всеки пети беден харчи една пета от доходите си за електричество. Най-засегнати са бедните, самотни възрастни хора, домакинствата с безработни, както и бедните семейства с деца, съобщава БНР.

Експерти прогнозират увеличение на цената на тока след либерализацията на пазара у нас. Според изчисленията на икономисти и синдикати, на държавата ще са необходими около 50 милиона лева годишно, за да компенсира уязвимите потребители.

"Проблемът с енергийната бедност трябва да се решава не само с преки помощи, а с комплекс от мерки", предложи общественият защитник Мая Манолова.

Предложеният от държавата социален пакет ще подпомогне едва трима от петима уязвими потребители, като няма да покрие дори половината от разходите им за ток, изчисляват експертните анализи. Затова омбудсманът предлага да се въведат различни варианти - възможности да се разсрочват сметки, да отпадат лихви в някои най-уязвими групи.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички