200 млн. лева инвестира "Софийска вода" в столичната ВиК мрежа


200 млн. лева инвестира "Софийска вода" в столичната ВиК мрежа
Снимка: Thinkstock

2994

200 милиона лева ще инвестира "Софийска вода" в столичната ВиК мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество.

"Обсъжданията на приетия бизнес план с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Столична община бяха продължителни, трудни, но винаги конструктивни. Благодарение на показания професионализъм и висока експертиза от страна на всички институции, в крайна сметка беше финализиран смислен, прагматичен, изпълним и много полезен бизнес план за следващите пет години. Новият план за развитие на „Софийска вода“ е много ясен - ангажираме се да инвестираме повече от 200 милиона лева в следващите пет години. Подробен план на предвидените модернизации се съдържа в бизнес плана, одобрен от регулатора. Той ще осигури устойчивост на дружеството, което ще му позволи да съсредоточи всичките си усилия в основната му дейност - обновяване и поддръжка на ВиК мрежата на София", посочват още от "Софийска вода".

„Компанията веднага започва изпълнението на приетия петгодишен бизнес план“, заяви Арно Валто, изпълнителен директор на „Софийска вода“ след като по-рано днес стана ясно, че КЕВР одобри ценовото предложение на концесионера.

„Подобряването на ВиК инфраструктурата, обслужването на клиентите, намаляване на загубите на вода и инвестиране в екология са сред основните цели в новия бизнес план на „Софийска вода“ за периода 2017-2021 г. Той е изготвен в съответствие с разпоредбите на регулаторната рамка в България, но водният оператор е заложил и много приоритети, свързани не само с предоставянето на качествени услуги и отлична питейна вода“, подчерта Валто. Той допълни, че компанията възнамерява да предложи нови административни и законодателни мерки за учредяването, например на социален воден фонд.

„Софийска вода“ си е поставила за цел да намали загубите с 20 милиона кубически метра през следващия петгодишен период. Предвиждат се създаването на мобилен център за посещаване на населените места в близост до София, въвеждане на безплатен телефон за обслужване на клиенти и много други подобрения“, подчерта изпълнителният директор.

Инвестициите са изключително важни, тъй като само ВиК мрежата в София е дълга 5500 километра. Това изисква значителни средства за поддръжка и подобряване, включително и на най-енергийно ефективната пречиствателна станция за отпадъчни води в цялата група Веолия, част от която е "Софийска вода" – тази в Кубратово.

„Веолия има сериозен ангажимент към софиянци, сега вече имаме и ресурса да го изпълним. Това отправя дългоочаквания позитивен сигнал за възстановяване на доверието необходимо да се осигурят по-нататъшни проекти и инвестиции в областта на енергията, преработката на отпадъци и води“, подчерта Фредерик Фарош, директор на „Веолия“ за България.

"Решението на регулатора, с което се приема бизнес плана на „Софийска вода“ е важно не само за компанията, но и за целия воден сектор. То ще отвори пътя за приемане и осъществяване на плановете и на останалите дружества, което ще доведе до тяхното стабилизиране и успешен завършек на реформата във ВиК сектора", посочват още от „Софийска вода“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички