71 млн. евро за първия етап по изграждане на хранилище за радиоактивни отпадъци


71 млн. евро за първия етап по изграждане на хранилище за радиоактивни отпадъци
Снимка: iStock/Guliver

4482

Стойността на първия етап от изграждането на Националното хранилище за ниско и средноактивни отпадъци ще бъде 71 милиона евро. Това заяви главният инженер на НХ РАО Ира Стефанова.

„Имаме сключено грантово споразумение за изграждането на първия етап от хранилището. Стойността е около 71 милиона евро“, посочи тя.

Националното хранилище ще бъде изградено на три етапа. На първия етап се изгражда цялата инфраструктура на обекта плюс първата платформа. На втория етап се изгражда втората платформа, а на третия – третата платформа.

Всяка една платформа съдържа 22 клетки за погребване на радиоактивни отпадъци, а капацитетът на цялото хранилище е 19 000 стоманобетонни контейнера. Хранилището ще бъде изградено до 2021 г., когато се предвиждат да започнат тестовете за въвеждане в експлоатация.

Инж. Стефанова обясни, че има различни варианти, по които може да се изгради едно хранилище. „Използваме най-съвременната технология, която е разработена на базата на опита на френските хранилища. Нашето референтно хранилище е испанското Ел Кабрил“, каза тя.

Любопитна подробност е, това хранилище е разположено в един от националните паркове на Испания. Там се отглеждат вековни дъбове, чиито жълъди служат за храна на свинете. От тяхното месо се прави прочутият испански деликатес хамон.

„Клетките се изграждат на значителна дълбочина, след което ще бъдат зарити с льос и изградена защитна многобариерна покривка, така че разстоянието между самите клетки и земната повърхност ще бъде доста голямо“, добави още инж. Стефанова.

Според нея няма никакви опасения във връзка с хранилището, предаде БГНЕС.

„Не трябва да има никакви опасения. Оценили сме въздействието върху околната среда в рамките на процедурата по ОВОС. Оценили сме въздействието на хранилището върху работещия персонал и населението в рамките на оценките по безопасност. Те са част от процедурата по одобряване на проекта от Агенция за ядрено регулиране“, подчерта инж. Стефанова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички