АЕЦ Козлодуй ще взема милионен заем, за да има свежи пари


АЕЦ Козлодуй ще взема милионен заем, за да има свежи пари
Снимка:

3490

Кредит-овърдрафт за 30 млн. лева – това иска АЕЦ „Козлодуй” чрез обявена вече обществена поръчка, с която търси финансова институция-заемодател.

Оказва се, че атомната ни централа има нужда от свежи оборотни пари „при възникване на временен недостиг на парични средства” за текущи плащания в рамките на тази и следващата година. Атомната централа заявява готовност да поднови поръчката т.е. да има нов овърдрафт.

Интересен факт е, че като залог за овърдрафта „Козлодуй” предлага „настоящи и бъдещи” свои парични вземания от НЕК. Припомняме, че по времето на Пламен Орешарски финансовият отчет на НЕК беше крит дълго време. Вчера (28 май) енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че Националната електрическа компания (НЕК) е на печалба от 25 млн. лева за първите три месеца на тази година, но за същия период на миналата година е била на загуба – 119 млн. лева. Според разични оценки т.нар. дупка в НЕК надвишава 3 млрд. лева.

За ползвания кредит-овърдрафт възложителят се задължава да заплаща  дължима лихва върху стойността на усвоената /използвана/ сума от  кредитния лимит само за времето на ползването на сумите. Прилаганият  променлив годишен лихвен процент за усвоените суми по кредита се формира от годишния основен лихвен процент (ОЛП) на БНБ плюс твърда надбавка.

„Козлодуй” дава срок за получаване на оферти до 6 юли тази година. Като гаранция за участие в поръчката се искат 5 000 лева. Централата няма претенции към националността на юридическото лице, което ще отпусне овърдрафта. Като условие обаче се поставя кандидатите да са отпуснали поне един овърдрафт от поне 10 млн. лева на поне едно юридическо или физическо лице в последните три години. Друго важно условие е кандидатът за отпускане на овърдрафта да има минимум кредитен рейтинг BB от Standard and Poor’s или еквивалентен рейтинг от друга агенция – иначе ще бъде отстранен от процедурата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички