"Турски поток" едва ли ще излезе от пределите на Турция


"Турски поток" едва ли ще излезе от пределите на Турция
Снимка:

4037

Перспективите за излизането на газопровода „Турски поток“ зад пределите на Турция стават все по-малко реални, пише руският в. "Коммерсант“.

Една от ключовите страни от сухопътния маршрут, Македония, категорично свърза перспективите на проекта с одобрението на ЕС.

"Македония ще участва в газопровода „Турски поток“ единствено след като Русия и ЕС постигнат споразумение за проекта", заяви вчера премиерът на страната Никола Груевски в интервю за местното издание Press24.

От друга страна, по данни на източници на „Коммерсант“, за руския газов гигант "Газпром" ще бъде почти невъзможно да сключи договори за прокарването на третия и четвърти участък от газопровода през Черно море. За монопола ще остане техническата възможност да постигне една от ключовите цели на проекта – да се откаже от транзита през Украйна, но за реализирането й във всички случаи ще е необходимо най-малкото да изглади отношенията си с ЕС, предаде "Фокус".

Македония трябваше да бъде третата страна по маршрута на газопровода след Турция и Гърция, с които Русия сега води преговори за междуправителствените споразумения по проекта, станал през последната година един от ключовите елементи от енергийната политика на Москва.

Заявлението на премиера на Македония, е, поне отчасти, политически мотивирано. В последните седмици обстановката в Македония се изостри. Опозицията, начело със Зоран Заев, се опитва да постигне незабавната оставка на правителството. При това, по мнението на руския външен министър Сергей Лавров, ситуацията в Македония се „дирижира отвън“, а „зад всичко това стои желанието да се окаже натиск“ над Никола Груевски заради отказа му да се присъедини към антируските санкции и интереса му към „Турски поток“. Но в интервюто си македонският премиер опита всячески да отклони обвиненията в проруска позиция в ущърб на интеграцията с ЕС и НАТО, заради това, че на митинга на неговите симпатизанти дойдоха хора с руски флагове и тениски с изображението на Владимир Путин, пише руското издание.

Същевременно министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич призова да не се политизира въпросът за "Турски поток". Той добави, че "Сърбия не е получила сериозни предложения за начини за финансиране на продължаването на "Турски поток" по сухопътната част на Европа, предаде БГНЕС.

Антич заяви, че Белград е готов да участва във всички проекти, които отговарят на изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. Той потвърди думите на сръбския премиер Вучич от по-рано днес, че Сърбия се интересува от диверсификация на доставките на газ, "както и всяка друга страна".

"Сърбия иска да има повече източници за доставка на газ, както и всяка друга държава в Европа и света", каза министърът. Антич заяви, че интерконекторът между Сърбия и България остава основен приоритет за страната, а Белград се надява, че през следващата година ще започне строителството на газовия маршрут. Ръководителят на Министерството на енергетиката на Сърбия заяви, че приоритет на страната е да се гарантира енергийната сигурност, както енергийни източници и маршрутите за доставка.

Пред Actaulno.com българският евродепутат от ЕНП Светослав Малинов заяви, че "Турски поток" ще се провали, а Русия няма да има средства за довършването на проекта.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички