Анализатори: Не се очаква драстично поскъпване на петрола през идните месеци


Анализатори: Не се очаква драстично поскъпване на петрола през идните месеци
Снимка: Getty Images

2401

До края на годината ще има известно покачване в цените на горивата, но то няма да е драстично. Цените ще достигнат малко над 50 долара за барел, което ще донесе добра печалба на производителите. Това прогнозира анализаторът Дантон Синкуеграна, цитиран от БНР.

Анализаторът посочва, че факторите, които влияят върху формирането на цената на петрола са много. Но ключови са търсенето на суровини и състоянието на световната икономика. „Цената на долара също е много важна, защото цените на петрола се формират в долари. През последното десетилетие се обособяват и други фактори, защото търговията с петрол става много по-отворена, а употребата му много по-масова“, допълва той.

„Резултатът от британския референдум създаде нестабилност и по отношение на търсенето на петрол. Паундът буквално се срина, а еврото също поевтиня и това доведе до поскъпване на долара. По-скъпият долар, от своя страна, оказва натиск върху цените на петрола. Освен това имаше и много странични фактори - например, горските пожари в Канада нанесоха огромни щети върху индустрията, която извлича суровината от т.нар. "петролни пясъци". Наложи се спирането на работата там, а това веднага се отрази върху количествата на пазара. В Либия също имаше събития, които повлияха на петролните доставки. Събитията в Нигерия оказват огромно влияние върху продукцията. Ирак отново е много голям фактор.“, обяснява Синкуеграна

„Цените на горивата ще продължат да растат през летния сезон и в България, тъй като традиционно има сезонен ефект - от една страна, заради пътуванията, от друга страна, заради земеделската кампания. Що се отнася до края на годината, тенденцията за цената на петрола, определено е негоре.“, смята експертът Калоян Стойков

Повишение ще се усети има и в цената на природния газ, който тази година поевтиня на няколко пъти, допълва той. През април намалението беше с повече от 20 на сто, а през юли, с близо 10%. Ръстът обаче той ще продължи да бъде полегат. Цената на природния газ е основен фактор за цената на топлата вода и на парното.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички