Безвъзмездна помощ за газифициране на над 10 хил. домакинства предвижда проект на МЕ


Безвъзмездна помощ за газифициране на над 10 хил. домакинства предвижда проект на МЕ
Снимка: БГНЕС

3469

Министерството на енергетиката (МЕ) стартира проект за финансово подпомагане на домакинства, които искат да подменят отоплителната инсталация в дома си с такава на природен газ. Програмата ще бъде финансирана от Международния фонд „Козлодуй“, който отпуска 20 млн. лева за целта. Това съобщиха от пресцентъра на МЕ.

Програмата ще се реализира в партньорство с газоразпределителни дружества в страната. Гражданите могат да заявят желанието си за ползване на средства по програмата на място в газоразпределителното дружеството. Самото дружество подпомага потребителите при попълване на необходимите документи и поема всички дейности по изпълнението. "Процедурата по кандидатстване е максимално улеснена за потребителя", обясни зам.-министърът на енергетиката Жечко Станков.

По негови думи средствата са разпределени така, че да обхванат в максимална степен цялата територия на страната. МФК ще поеме 20% от стойността на подмяната на тополоинсталацията на всяко домакинство.

Отпуснатите безвъзмездни средства ще бъдат достатъчни, за да покрият съфинансирането за над 10 хил. домакинства, показват разчетите по проекта. Няма краен срок за кандидатстване, то ще бъде възможно до изчерпване на финансовия ресурс на безвъзмездната помощ.

„Това е европейски механизъм за финансиране на енергийна ефективност в жилищния сектор в страната, който съответства изцяло на директивите на ЕС за енергийна ефективност и на приоритетите на българското правителство в тази област“, допълни Станков.

Очакваните резултати от реализацията на този проект са: намаляване на емисиите парникови газове със 70 хил. тона годишно, икономии на електричество в размер на 142 хил. мегаватчаса годишно и свиване на разходите за домакинствата до  1.5 млн. евро на годишна база. Всяко евро от гранта ще доведе до спестяване на 213 квтч енергия за средния живот на оборудването, който е 15 години.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички