Арбитражна клауза може да попречи на България да влезе в сделката за ЧЕЗ?


Арбитражна клауза може да попречи на България да влезе в сделката за ЧЕЗ?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3889

В договора за продажба на българския бизнес на ЧЕЗ има клауза, която касае арбитража по иска на компанията, който е срещу България – заради неспособност на българската държава да осигури устойчива инвестиционна среда. Искът е за 500 млн. евро, като информацията е неофициална и беше съобщена от bTV. Гинка Върбакова обаче не коментира дали заради този арбитраж българската държава няма да може да влезе в сделката.

Освен това в договора има забрана "Инерком България" да препродава дела си в българския бизнес на ЧЕЗ за срок от 5 години. Тази информация се появи още предишната седмица. Гинка Върбакова не коментира и тази информация.

Късно снощи от "Инерком България" изпратиха следното съобщение в две точки относно случващото се, като уточниха, че са били обсъдени две теми:

1. Съгласуване на действия съгласно подписания договор между двете страни във връзка с процедурата по подаване на уведомление пред КЗК по реда на чл. 79 ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията.

2. Представителите на "Инерком България" запознаха "ЧЕЗ а.с." с искането на българската държава да участва в сделката.

Поредни коментари

Влизането на държавата в ЧЕЗ е в противоречие с европейските директиви, смята енергийният експерт проф. Атанас Тасев, визирайки Втория и Третия либерализационен пакет на ЕС в енергетиката. Той повтори и, че ако Върбакова иска да продава дела си или част от дела си, първо трябва да го предложи на миноритарните акционери в българския бизнес на ЧЕЗ – съгласно Търговския ни закон.

Легитимирането на БСП да говори като морален ментор за енергетиката – те, което не са свършили едно нещо, е опасно, включи се и Трайчо Трайков. Според него сделката е невъзможна и опасна, като липсва достатъчно информация кой всъщност е вътре в нея в момента. Банката или банките, които ще финансират сделката, трябва да имат друга гаранция извън експертизата на Върбакова, подчерта Трайков.

Строим или не строим АЕЦ "Белене"

От Бойко Борисов чух само „ще строим”, другото са подробности. Проектът ще е икономически изгоден, смята Атанас Тасев. Трайчо Трайков обаче е категорично против, като посочи, че няма стратегически инвеститор и проектът в никакъв вариант не е икономически изгоден. 20 млрд. лева е подът на този проект – оттам нататък небето е граница, каза бившият икономически и енергиен министър, който разказа, че когато бил министър, от Русия казвали "дайте да вземем политическо решение първо, после ще се наредят нещата". Тасев пък каза, че към 2030 година цената на мегаватчас щяла да бъде 50 евро, което се вписвало отлично.

Не може "Белене" да стане без Русия – технологията е тяхна, категоричен беше Атанас Тасев. Според него "Росатом" се съгласила да се включат американски компоненти в бъдещата централа.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички