БАН: Не е имало натиск за смекчаване на доклада за АЕЦ "Белене"


БАН: Не е имало натиск за смекчаване на доклада за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

3157

Категорично не е оказван натиск върху БАН за смекчаване на доклада за АЕЦ "Белене". Това, което екипът на БАН предаде на 15 септември като междинен доклад 1 и междинен доклад 2 т.е. този, отнасящ се само за АЕЦ "Белене", е включено като резултати в окончателния доклад, подаден на 14 ноември. Това заяви проф. Александър Тасев във връзка с медийните публикации, че е имало натиск за смекчаване на доклада за "Белене".

Нищо от това, което е предадено на 15 септември, не е махнато от окончателния доклад, категоричен беше Тасев. Той посочи, че времето за изготвяне на доклада е било много малко и докладът за АЕЦ "Белене" е бил изведен на първо място при изпълнението на задачата за изготвянето на национална стратегия в енергетиката на България. Започнахме с възможно най-песимистичния вариант (сценарий) /бел. ред. - БАН даде три сценария, като другите два са умерен и оптимистичен/, при който излизат 90 модела, никой от които не е жизнеспособен, подчерта ученият. При промяна на съответните параметри в сценария, проектът може да стане жизноспособен, каза проф. Тасев. И посочи, че след това вече са включени параметри, които са подобни на тези за реализацията на АЕЦ "Пакш 2", като тогава всички модели били жизнени. Имало обаче модели и извън сценарий "Пакш 2", които също са били жизнени – при оптимистичния сценарий, но по думите на професора там моделите също били към 90, като той уточни, че не е пресмятал колко са точно.

На въпрос на Actualno.com зад камера, от БАН признаха, че първоначално БЕХ са подали завишени данни относно базата, на която да бъдат изчислявани моделите т.е. получил се е възможно най-лош сценарий. Още вчера (3 декември) уточнихме, че по наша информация първоначалните разходи (за площадката, за оборудване), от които се изчисляват моделите, са били завишени с 2 млрд. лева.

Никой не ни е казвал да правим това и онова, заяви категорично професорът. Не казваме "стройте Белене", казваме, че има възможност при определени параметри, които са по-трудно постижими, допълни ръководителят на екипа на БАН. Ако параметрите не се постигнат, няма как да стане, заяви проф. Александър Тасев. Или проектът може да се реализира пазарно, или не може, каза още той.

Тасев уточни, че до края на днешния ден ще прати писмо с молба до БЕХ да се публикуват резултатите от доклада за Белене, както и предварителните обосновки (икономически прогнози, развитие на енергийния пазар и т.н.), което е изведено по отношение на Белене. Той изрази надежда, че БЕХ ще приеме "разумно" искането на Академията. Надявам се, че тогава ще отпаднат много от въпросите и ще ни е по-лесно да отговорим на питанията, добави той.

Професорът изрично подчерта, че БАН има екип за управление на „Белене“, а екипът, извършил цялостната работа по изготвянето на национална стратегия в енергетиката на България е от 42 учени. Взети са всички мерки екипът да е един от най-добрите, които може България да излъчи, добави Тасев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички