Битовите потребители ще могат да се включат в енергийната борса от март 2016 г.


Битовите потребители ще могат да се включат в енергийната борса от март 2016 г.
Снимка: БГНЕС

3877

В първите 3 месеца битовите потребители ще останат на регулирания пазар, но през това време ще стартира информационна кампания за разясняване на това какво представлява електроенергийната борса, как подпомага потребителите, и как те могат да правят смяна на доставчиците. След това ще има кампания и в медиите. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на заседание на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, информира БГНЕС.

"Хората трябва да разберат, че електроенергийната борса ще работи в техен интерес. Ако борсата изпълни задълженията си България ще стане нормален участник на европейския енергиен пазар”, смята председателят на КЕВР. Той добави, че има над 100 регистрирани търговци на ток, но важното е те да бъдат в конкурента среда. Само 15% от битовите потребители пък сменят доставчика си на ток в европейски мащаб.

Според плановете на правителството, либерализираният пазар на електроенергия в страната трябва да стартира от 1 януари 2016 г. За битовите потребители вероятно ще има тримесечен преходен период, съобщиха в края на октомври от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ).

"Въвеждането на борсата е абсолютно необходимо. В противен случай свиването на регулирания пазар ще доведе до промяна в цената на тока", предупреди председателят на КЕВР. По думите му не може да се каже със сигурност какви точно ще бъдат последиците за битовите потребители. "Идеята на борсата е, че битовите потребители не би трябвало да са подложени на сериозни промени в цената на тока”, предположи Иванов.

Относно цената за битовите потребители енергийният министър Теменужка Петкова заяви в края на септември, че с въвеждането на независимата електроенергийна борса, ще се предлагат по-добри оферти както на битовите потребители, така и на индустрията. "Не мога да поема ангажимента да определя каква ще бъде цената на електроенергията. Но практиката на съседните страни сочи, че първоначално е имало леко увеличение на цените, след което те са спаднали рязко под нивото преди либерализацията", каза тогава тя.

Днес председателят на енергийния регулатор информира за готовността, графика на приложение, съдържанието и основните принципи в ПТЕЕ (Правила за търговия с електрическа енергия) като основен нормативен документ за работата на енергийната борса. Иванов увери, че пробно на 8 декември би трябвало да стартира българската енергийна борса на първа фаза, а на 9 декември да се извърши пробно първата физическа размяна на продадена и купена електроенергия.

КЕВР е изпратила писма до всички електроенергийни дружества за предложения. В отговор е получила предложения от 152 страници. "Сред тях имаше и много, които защитаваха определени лобистки и корпоративни интереси, които не бяха възприети от КЕВР. Близо цял месец работната група на КЕВР работи и представи проекта за изменения на правилата, който бе приет от комисията”, каза Иванов. Той информира, че на 11 ноември правилата ще влязат в сила, защото тогава ще има Регулаторът заседание, на което ще ги приеме.

От своя страна Пламен Младеновски, ръководител на работната група по изготвяне на правилата, обясни на депутатите, че проектът урежда правилата за стартирането на борсата за търговия с електрическа енергия. Уреждат се и отношенията между пазара и масовото потребление на ел. енергия.

Първоначално ликвидността ща електроенергийната борса ще се осигурява от АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица Изток” 2 и НЕК.

От друга страна Иван Иванов заяви, че КЕВР ще бъде много благодарна, ако й се даде възможност да представи становище по време на обсъждането по бюджета за 2016 г. КЕВР трябва да има адекватен бюджет, каза още Иван Иванов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички