Бизнесът и държавата обвиниха ВЕИ-тата за проблемите в енергетиката


Бизнесът и държавата обвиниха ВЕИ-тата за проблемите в енергетиката
Снимка: БГНЕС

2348

Някой трябва да плати, естествено, при положение, че толерираме кражбите в този сектор. Това каза заместник-председателят на АИКБ Румен Радев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Неефективно работно време, кражби на суровини, кражби покрай експорта на ток – защо не продава държавата, а само частни търговци според вас, организацията за купуване на ток от някои ВЕИ-та – това изброи Радев като дефекти на системата. Искаме да покажем какви са надбавките по контрактите за изкупуване на ток от ВЕИ-тата. За периода 2008-2012 година с 80% са поевтиняли капиталовите разходи за ВЕИ мощности. С толкова ли се намалиха цените на зелената енергия и намалиха се въобще, попита Радев.

За да знае г-н Борисов срещу кого ще протестира, искам да му кажа, че в периода 2015 – 2024 година ще бъдат присъединени 1489 мегавата ВЕИ. Това е кажи-речи един атомен реактор, заяви Мария Капон, позовавайки се на статистика от ЕСО. И попита какво става с обещанията на енергийния министър за ревизия на сектор „Енергетика”. Според Капон цената щяла да бъде същата, която е досега, макар че процедурата за присъединяване представлява индивидуално договоряне с всяка присъединена мощност.

След срещата с премиера вчера (21 юни) се прие АДФИ да провери ВЕИ сектора и да се види дали има незаконно присъединени зелени централи. Под незаконно присъединили се се има предвид и заложени по-високи инвестиционни разходи, отколкото всъщност има съответното ВЕИ, обясни председателят на Енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Добрев каза, че АДФИ ще прави проверка още две седмици. Той подчерта изрично, че разликата между реалните разходи за строеж на ВЕИ и прогнозните е голямата цел на проверката, а не административни нарушения. При такива случаи ще има вземане на лиценз, уточни бившият енергиен министър.

От февруари месец насам вече няма преференциални цени за ВЕИ-тата – който иска да инвестира, го прави на свободния пазар. Това заяви Добрев по адрес на Капон и твърдението ѝ за 1489 мегавата ВЕИ в следващите десет години.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички