Борисов "поставя задача" да не се вдига цената на тока


Борисов "поставя задача" да не се вдига цената на тока
Снимка: БГНЕС

1978

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е против поскъпването на тока за бизнеса и битовите потребители и дори ще се включи в протеста на работодателските организации. Във Варна той заяви готовност да свика съвещание на енергийния сектор и работодателските организации по повод предлаганото от регулатора поскъпване от 1-ви юли, предаде "Фокус".

"Може би или в събота, или в неделя ще направя едно съвещание, с което искам още веднъж да им поставя пряко задачи с най-малкото да не се повишава цената на тока. От гледна точка на икономиите, които можем да направим по държавните дружества, ВЕИ-та съответно и американските централи. Макар че нямам право никакво да се меся в работата на регулатора, имам право да се меся в работата на НЕК, БЕХ, на парламентарната си група и ако трябва дори да отидем на още по-драстични промени в два, три текста на закона, ще настоявам да се направи", каза Борисов.

Работодателските организации ще протестират срещу планираното поскъпване на тока. Те ще спират производствата за един час от 26 юни, стана ясно от обща позиция на представителните организации на бизнеса, разпространена от Българската стопанска камара.

"Всички работодателски организации в България единодушно и категорично заявяват, че не желаят повече да плащат за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика”, се казва в становището на Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците. Към тях се присъедини и Българската търговско-промишлена палата, която по-рано изрази резерви спрямо планираните протести.

Енергийният регулатор планира цената на тока за повечето предприятия да се увеличи с 13% до 20% от 1 юли.

Припомняме, че първият кабинет "Борисов" хвърли оставка именно заради протести срещу увеличените цени на електроенергията.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички