Споразумението с американските централи ще се отложи с около месец


Споразумението с американските централи ще се отложи с около месец
Снимка: БГНЕС

2557

Срокът за окончателното подписване на споразумението между НЕК и американския ТЕЦ може да бъде отложено с около месец, ако за това се споразумеят двете страни. Това съобщи изпълнителният директор на AES България Оливие Маркет пред националното радио.

Още вчера на конференция на енергийния министър Теменужка Петкова стана ясно, че забавяне ще има, тъй като държавата не е смогнала да се срещне с всички кредитори на американските централи, за да получи одобрението им за схемата.

Маркет посочи, че компанията е в процес на получаване на разрешение от страна на кредитиращите ги институции за подписване на окончателното споразумение с НЕК

"Документът, на базата на който работим в момента, предвижда като краен срок 30-и юни. Този срок обаче би могъл да бъде удължен по взаимно съгласие на двете страни. Това, което искам да подчертая, е, че няма да става въпрос за нови преговори, а ние ще продължим напред, работейки по същия документ. Това вече е договорено. Мисля, че постигнатото споразумение между нас и Националната електрическа компания е изгодно и за двете страни и ние подпомогнахме реформите в енергийния сектор чрез намаляването с 14 процента на цените", каза той.

От своя страна председателят на Съвета на директорите на мини "Марица-изток" Диан Червенкондев посочи, че удължаването на срока няма да се отрази на финансовото състояние на мините, които имат да получават пари от американските ТЕЦ-ове и определи забавянето по-скоро като техническо.

"По принцип разбиранията им, според мен, на двете страни са взаимноизгодни и ако има някакво забавяне, то ще е в рамките на техническата грешка, тоест да се подпишат необходимите договори с кредитиращи институции, да си осигурим необходимите обезпечения или съответно ангажименти и ако има някакво забавяне, то ще бъде буквално казано, според мен, техническо", заяви Червенкондев.

Двата американски ТЕЦ-а дължат на мините общо 230 милиона лева.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички