Бизнесът и държавата се разбраха за новия модел на ценообразуване на газа


Бизнесът и държавата се разбраха за новия модел на ценообразуване на газа
Снимка: Министерство на енергетиката

2222

Бизнесът и държавата се договориха за новия входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната система. Той ще бъде въведен от 1 октомври, съобщиха от Министерство на енергетиката.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) са се ангажирали да следят ежемесечно приходите на "Булгартрансгаз" и при установени нарушения да предложат промяна на методиката.

"Държавата в лицето на Министерството на енергетиката и регулатора и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) ще се срещат текущо всяко тримесечие, за да обсъждат отражението на новия модел и евентуална необходимост от корекции. За това се договориха на среща днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. В разговора участваха също заместник-министър Жечо Станков, както и представители на „Булгартрансгаз“, „Булгаргаз“ и БЕХ. Това е поредната среща между държавата и бизнеса, която има за цел обсъждането на новия ценови модел", съобщават още от ведомството.

„България е последната държава в ЕС, която все още не е променила правилата за ценообразуване. Ако това не се случи, страната е заплашена от глоба, която ще бъде платена от всички“, каза по време на срещата Петкова. По нейните думи е необходимо постигането на максимално балансирано решение, за да се избегне тази перспектива.

„Първи октомври е най-подходящото начало за въвеждане на новите правила, защото това хармонизира три важни дати: тогава започва газовата година, тригодишният регулаторен период за „Булгартрансгаз“, както и първата от трите ценови години“, поясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Представителите на бизнеса декларираха съгласие с въвеждането на новия ценови модел при строг и прозрачен текущ контрол от страна на регулатора и регулярни разговори с държавата, ако са необходими промени в него.

Припомняме, че според предишни изказвания на енергийния министър Теменужка Петкова поскъпването на газа от 1 октомври тази година ще е под 2%. Има обаче опасения, че поскъпването ще е от до 60%, като темата беше развита в писмо на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). Досега клиентите на "Булгартрансгаз" плащаха такса само върху реално пренесените обеми газ, но сега операторът иска едва 10% от таксата да покрива реално пренесените количества, а 90% да е на база на прогнози за резервирането на капацитет за поне 20 месеца напред.

"Всичко е на база методика, разработена от консултанти и тя отговаря на всички изисквания на регламента на ЕС, който сме длъжни да спазим. Ако не спазим рискуваме да бъде стартирана наказателна процедура срещу България", обясни преди време Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички