Бизнесът и синдикатите ще протестират срещу поскъпването на тока за индустрията


Бизнесът и синдикатите ще протестират срещу поскъпването на тока за индустрията
Снимка: Pixabay

3225

Бизнесът и синдикатите готвят протести срещу поскъпването на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60%. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред БНР.

"Направихме среща в Министерство на енергетиката, в която участваха и лидерите на работодателските, и на синдикалните организации, и ясно заявихме, че ако не се нормализира ситуацията - което значи да се промени начинът на работа на електроенергийната борса, да се увеличи предлагането на електроенергия, да се разследват спекулативни сделки на пазара на електроенергия, обявихме готовност за протести. Следващата седмица се събираме с работодателските организации и ще координираме действията си", каза Велев.

По думите му няма икономическа основа за един такъв скок на цените на електроенергията. И цените на производител на електроенергия са нараснали с по-малко от 5 на сто, а в същото време на нас ни се предлагат цени с 50% по-високи. Разликата очевидно е спекула, посочи той.

Според Велев поскъпването ще бъде компенсирано или чрез поскъпване на крайните продукти, или чрез орязване на заплати.

Поскъпването на тока за индустрията ще доведе и до увеличение в цените на храните и хранителните продукти, предупреждават представители на бизнеса.

Велев коментира и темата за липса на кадри в много индустрии. "Отдавна в България няма безработица. Има хора, на които не им се работи или нищо не могат да работят. Има и хора, които не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Има хора, които не искат да се научат да работят", смята той.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички