Божков: Бюджетът не предвижда пари за енергийно бедните хора


Божков: Бюджетът не предвижда пари за енергийно бедните хора
Снимка: БГНЕС

3308

Очевидно е, че в бюджета няма пари за енергийно бедните, те не са заложени никъде, едва ли ще бъдат заложени и в актуализацията на бюджета, защото става дума за сериозни суми, с които енергийно бедните хора могат да бъдат реално подпомогнати. Такова мнение изрази Еленко Божков, енергиен експерт и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пред националното радио.

Запитан дали либерализацията на пазара на електроенергия и стартирането на Българската независима енергийна борса през декември ще доведе до трусове в ценообразуването, Еленко Божков каза, че опасността от рязко скачане на цените идва "не толкова заради стартирането на борсата, а защото не се търсят начини да се предоговорят или прекратяват договорите с двете американски централи, както и на дългосрочните договори с ВЕИ-тата".

Божков отбеляза, че средствата, които трябва да се отделят за американските централи, ще натежат върху цените, които ще се определят от свободния пазар, а това според експерта ще възпрепятства работата на борсата:

"Дали ще заработи енергийната борса или не – това няма да реши проблема с цените за крайния потребител, т.е. да се очаква някаква нормална цена за дребния битов потребител."

По думите на енергийния експерт все повече от играчите на пазара – бизнес, профсъюзи и някои парламентаристи – вече са узрели за това, че задължително трябва да се прекратят договорите с американските централи и с ВЕИ-тата, или да се предоговорят така, че "да се вземе глътка въздух".

"Не може да се говори за фалит на Националната електрическа компания (НЕК), където са всички водни централи, защото има големи активи", напомни Божков. Според него по-скоро става дума за апетити, които се появяват – ако може някой да вземе тези водни централи и да оперира от свое име с тях.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички