Борисов и енергийното министерство се разминаха за руските газови доставки


Борисов и енергийното министерство се разминаха за руските газови доставки
Снимка: БГНЕС

2941

Налягането по газопровода до България е спаднало, след като Русия спря доставките за Украйна. В София е свикано съвещание по темата. Това заяви от Пекин премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

За ситуацията е докладвала министърът на енергетиката Теменужка Петкова, уточни премиерът.

Изказването на Бойко Борисов обаче се разминава с официалното съобщение на ръководеното от Петкова енергийно ведомство. Към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопреносна мрежа на България. Заявките на входна точка ГИС „Негру вода“ на националната газопреносна мрежа се изпълняват при договорените количества и налягания, посочиха по-рано днес от Министерството на енергетиката.

"Имаше съвещание току-що и на Съвета за сигурност при мен, и енергийните ни дружества. Дано се реши въпросът, защото ние в момента, в началото на зимата, имаме готовност, разбира се, с нашите хранилища, но факт е, че от вчера налягането е паднало по тръбите. Но, така или иначе, бяха в съвещание и сме взели мерки да не пострадаме. В края на краищата, това е бизнес. Русия трябва от някъде да изкара пари, а това не са малко пари, така че, според мен, те ще продават газ", каза обаче от Пекин Бойко Борисов.

В момента доставките на газ за България са нормални, заяви тази сутрин и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов пред националното радио. "Режимите са нормални, включително и транзитът за Турция в момента е нормален. Доставките за България също са нормални. Чирен е подготвен да може да вадим от там газ, ако се наложи. На режим добив е", заяви Гегов.

Още по темата прочетете в Actualno.com.

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички