България - жертва в газовата война на Европа?


България - жертва в газовата война на Европа?
Снимка:

2348

Вдигането на цената на газа точно след изборите е абсолютна провокация, която цели създаване на обществено напрежение от структури, които не получиха резултати на тези избори. Тази позиция изрази адвокат Назрет Бабучев.

"В момента се води икономическа газова война в Европа. Германия иска да се наложи като основен доставчик на газ за цяла Европа, а Европейската комисия услужливо защитава интересите на едрия германски бизнес, най-вече в сферата на енергетиката. Една друга страна извън Европа желае да се прекратят икономическите отношения между Русия и Германия, за да наложи шистовия си газ. И България за пореден път е жертва в този жесток триъгълник на противоречиви интереси – руски, германски и американски", каза той пред БНР.

Не може този договор да бъде тайна и респективно формулата за определяне на цената на газа да бъде тайна, категоричен бе юристът.

Преди утрешните протести пред сградата на КЕВР заради драстичния скок в цената на газа, която вдига и цената на топлинната енергия, енергийният експерт от Движение „Днес“ Георги Христов заяви, че тези увеличения са технологично свързани и се надграждат едно над друго, заради това са изключително чувствителни за всички. В коментар за момента, в който увеличаването бе обявено - след отминалите избори, той посочи:

"Това спотаяване беше нарочно. КЕВР няма никакво основание да вдига цени, особено на газа. От 2011 година Европейската комисия работи много усилено и постигнаха споразумение с „Газпром“ за създаване на много точна организация и правила за търговията с газ на територията на ЕС. В този документ на България се отделя повече от три четвърти. Сега „Газпром“ обяви увеличение на цената на газа с 13%. Питаме тогава защо КЕВР увеличава с 30 и повече?"

КЕВР е една много послушна организация, много зависим орган. Там има квоти, олигархията си има свои начини да влияе. След Столичната община този орган е най-недиалогичният, допълни Христов.

Той смята, че тъй като тези неща се правят безконтролно, трябва държавата да разработи компенсаторен механизъм.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички